Ministrul Sănătăţii: România are cele mai mici contribuţii de sănătate din Europa, 5 milioane de persoane plătesc pentru 17 milioane; este nevoie de o finanţare mai mare

Ministrul Sănătăţii: România are cele mai mici contribuţii de sănătate din Europa, 5 milioane de persoane plătesc pentru 17 milioane; este nevoie de o finanţare mai mare

România are cele mai mici contribuţii de sănătate din Uniunea Europeană, în condiţiile în care doar 5 milioane de angajaţi plătesc contribuţii, iar 17 milioane de persoane beneficiază de servicii publice de sănătate, a afirmat luni ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, citată de Agerpres. Ministrul a admis că este nevoie de o finanţare mai mare a sectorului sănătăţii.

“Pacienţii din România au dreptul la aceleaşi servicii de calitate ca şi în ţările vest europene, cu care întotdeauna ne comparăm, dar din păcate avem cea mai mică contribuţie din Europa şi contribuim 5 milioane pentru 17 milioane”, a spus Pintea.

Ea l-a susţinut pe ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, ale cărui declaraţii privind introducerea unor noi pachete de servicii de sănătate au fost criticate de unii politicieni.

“Nu se referea la faptul că cetăţenii din România nu vor beneficia de servicii egale pe programe de sănătate. Aşa cum a precizat, noi suntem cei care trebuie să căutăm soluţii pentru a asigura calitatea actului medical pentru fiecare pacient din România", a spus Pintea.

"Domnul ministru Teodorovici a deschis un front pe care noi îl cunoaştem că l-am discutat de la început. Trebuie să facem ordine în sistemul sanitar şi apoi categoric este nevoie de o finanţare mai mare, dar eficientă", a adăugat ministrul.

Vineri, ministrul Finanţelor a propus ca accesul la servicii publice de sănătate să fie diferit, în funcţie de valoarea contribuţiilor de asigurări de sănătate (CASS).

“În funcţie de cât plăteşti pe CASS, să ai făcute mai multe variante. Pachetul 1 – pachet de bază. Ai un alt venit la care se plăteşte CASS, deci implicit o contribuţie mai mare, atunci ai al doilea pachet, cu alt tip de servicii, ăsta cred că e sistemul logic”, a afirmat Teodorovici.

Declaraţia ministrului a fost criticată de unii colegi de partid, care consideră că o astfel de propunere este nepotrivită sau chiar neconstituţională.

Ulterior, preşedintele comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, Corneliu Buicu, a afirmat că declaraţiile ministrului Finanţelor au fost interpretate incorect, menţionând că la pachetele actuale de servicii medicale asigurate se pot adăuga pachete cu servicii suplimentare, precum cele dentare.

Eugen Teodorovici a revenit cu precizări, preluând argumentaţia lui Corneliu Buicu.

Un raport realizat anul trecut de Comisia Europeană – “România. Profilul Sănătăţii în 2017” – arată că instabilitatea politică şi economică au contribuit la nivelurile scăzute ale cheltuielilor pentru sănătate ale ţării, că există o lipsă de personal medical, în special în regiunile defavorizate, că infrastructura medicală este subdezvoltată, iar furnizarea asistenţei medicale primare şi comunitare este deosebit de fragmentată.

“La 814 euro pe cap de locuitor (valoare ajustată în funcţie de diferenţele în ceea ce priveşte puterea de cumpărare), România cheltuieşte sub o treime din media UE, cel mai scăzut nivel dintre toate statele membre. De asemenea, ponderea PIB-ului dedicat sănătăţii (4,9%) este cea mai scăzută şi semnificativ sub media UE de 9,9 %”, relevă raportul menţionat.

viewscnt