Noi reglementări privind pregătirea în protecţie radiologică a personalului medical

Noi reglementări privind pregătirea în protecţie radiologică a personalului medical

Ministerul Sănătăţii urmează să introducă noi reglementări specifice privind cerinţele de şcolarizare şi pregătire în protecţie radiologică pentru personalul implicat în expunerile medicale, în conformitate cu ultimele norme europene în acest domeniu. 

Măsura este inclusă într-un proiect de ordin ecomun al ministrului Sănătăţii, ministrului Educaţiei şi preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare.

Legislaţia actuală prevede că toţi profesioniştii din domeniul sănătăţii implicaţi în expunerile medicale cu radiaţii ionizante - atât cei abilitaţi să facă trimiteri pentru pacienţi în vederea efectuării de proceduri de diagnostic sau terapie, pcât şi cei care lucrează în zonele în care se utilizează radiaţiile ionizante - trebuie să dobândească cunoştinţe esenţiale, de bază, precum şi competenţe în domeniul protecţiei împotriva radiaţiilor ionizante, prin parcurgerea unor programe de pregătire, programe de informare şi de instruire teoretică şi practică în materie de practici radiologice medicale.

Astfel, profesioniştii din domeniul sănătăţii menţionaţi "trebuie să înţeleagă importanţa parcurgerii programul de pregătire de bază în protecţie radiologică şi să aplice de-a lungul întregii cariere cunoştinţele dobândite, mai ales pentru acele grupuri de populaţie care au nevoie de precauţii speciale pentru a-i proteja de radiaţii", menţionează referatul de aprobare al proiectului de ordin.

Tematicile care trebuie incluse în programele educaţionale şi nivelurile de cunoaştere, abilităţi şi competenţă dobândite prin programul de pregătire de bază trebuie adaptate pentru diferitele specialităţi (radiologie de diagnostic, radioterapie, cardiologie, medicină dentară etc.) şi pentru diferite tipuri de responsabilităţi (doctori medici, fizicieni medicali, asistenţi medicali/operatori, ingineri de întreţinere etc).

Programele de pregătire trebuie să conţină atât cursuri de pregătire teoretică, cât şi sesiuni practice, precum şi studiu individual.

Pregătirea de bază în protecţie radiologică pentru medicii abilitaţi să facă trimiteri trebuie inclusă în cursurile universitare, în diferite perioade de pregătire, precum şi în programele de bază pentru rezidenţiat şi în cursuri speciale de pregătire.

Medicii abilitaţi să facă trimiteri trebuie să îşi actualizeze la intervale regulate nivelul de pregătire în protecţie împotriva radiaţiilor ionizante prin programe de informare şi de instruire teoretică şi practică, pentru actualizarea cunoştinţelor cu privire la noile proceduri de diagnostic şi terapie şi a modulului de justificare a acestora, menţinând astfel competenţa în protecţie radiologică.

"Principiile de bază ale protecţiei radiologice pentru expunerea medicală sunt justificarea expunerii şi optimizarea radioprotecţiei pacientului. Principiul justificării impune ca beneficiul potenţial pentru pacient să depăşească riscul asociat expunerii la radiaţii", arată iniţiatorii proiectului.

Potrivit reglementărilor internaţionale, educaţia şi instruirea în domeniul protecţiei împotriva radiaţiilor ionizante a medicilor implicaţi direct în utilizarea radiaţiilor ionizante trebuie să fie la standarde înalte, înţelegerea bazei ştiinţifice a imaginii diagnostice, dar şi a riscurilor asociate expunerii la radiaţii fiind de o mare importanţă pentru aplicarea cât mai corectă a modalităţilor de diagnostic în beneficiul pacientului.

viewscnt