Două companii americane de biotehnologie au anunţat marţi că au primit autorizarea din partea autorităţii de reglementare în domeniul sănătăţii din Statele Unite, FDA, pentru începerea testelor clinice cu rinichi de porc modificaţi genetic pentru transplanturi umane.
Companiile United Therapeutics împreună cu eGenesis, lucrează din 2021 la testarea experimentală pentru implantarea rinichilor de porc la oameni, iniţial la pacienţi aflaţi în moarte cerebrală şi mai recent la receptori vii.
Aprobarea Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente va permite companiilor să avanseze tehnologia către un produs licenţiat, dacă studiul la om are succes, şi va extinde disponibilitatea organelor pentru transplant.
Studiul va înscrie iniţial şase pacienţi cu boală renală în stadiu terminal, înainte de a se extinde la un număr de 50 de persoane, a precizat United Therapeutics într-un comunicat, potrivit AFP.
Primul transplant este aşteptat la mijlocul anului 2025.
Între timp, compania rivală eGenesis a anunţat că a primit autorizarea FDA în decembrie pentru un studiu separat cu trei pacienţi.
„Studiul va evalua pacienţii cu insuficienţă renală aflaţi pe lista de aşteptare pentru un transplant, dar care se confruntă cu o probabilitate scăzută de a primi o ofertă de la un donator decedat într-un interval de timp de cinci ani”, a precizat compania.
Potrivit declaraţiilor, pacienţii din studiu vor fi monitorizaţi pe viaţă, evaluându-se ratele de supravieţuire, funcţia renală şi riscul de infecţii zoonotice - boli care trec de la animale la oameni.
Xenotransplantul - transplantul de organe de la o specie la alta - a reprezentat un obiectiv atrăgător pentru ştiinţă, dar dificil de înfăptuit.
Primele experimente pe primate au eşuat, dar progresele înregistrate în domeniul editării genelor şi al gestionării sistemului imunitar au adus acest domeniu mai aproape de realitate.
Porcii au apărut ca donatori ideali, întrucât aceştia cresc rapid, produc pui mari şi fac deja parte din alimentaţia umană.
În prezent, există un singur receptor uman în viaţă al unui organ de porc. O femeie de 53 de ani din Alabama, Towana Looney, a primit un rinichi de la United Therapeutics la 25 noiembrie 2024.
Ea este, de asemenea, cel mai longeviv primitor, după ce marţi a împlinit 71 de zile de când trăieşte cu rinichi de porc. Un alt american a primit o inimă de porc în 2022 şi a supravieţuit 60 de zile.
Susţinătorii speră că această abordare va contribui la rezolvarea problemei lipsei grave de organe. Peste 100.000 de persoane din Statele Unite aşteaptă transplanturi, dintre care peste 90.000 au nevoie de rinichi.
Aproape 90.000 de persoane aşteptau un transplant de rinichi în SUA în 2024, potrivit datelor guvernamentale.