Pacienţii cu insuficienţă renală cronică ce au nevoie de dializă au acces la un nou tratament printr-un contract cost-volum, introdus de către guvern în programul naţional de supleere a funcţiei renale.
Astfel, săptămâna trecută, Guvernul a aprobat o hotărâre care modifică reglementările privind Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică.
În urma deciziei, furnizorii de servicii de dializă au posibilitatea de a prescrie pacienţilor eligibili un medicament specific, care face obiectul unui contract cost-volum (DCI oxihidroxid sucroferic).
Hotărârea aprobată de Executiv modifică şi completează hotărârea guvernului (HG) nr. 423/2022 (privind aprobarea programelor naţionale de sănătate).
"Actul normativ va permite asigurarea accesului bolnavilor la medicamente specifice care fac obiectul contractelor cost-volum în cadrul Programului naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică, furnizorii de servicii de dializă având posibilitatea de a prescrie aceste medicamente pacienţilor eligibili", a transmis Guvernul, într-un comunicat.
Noul act normativ prevede că, pentru acordarea tratamentului cu oxihidroxid sucroferic, casele de asigurări de sănătate vor încheia contracte distincte cu furnizorii de servicii de dializă.
De asemenea, actul normativ introduce o nouă obligaţie pentru furnizorii de medicamente, în relaţia contractuală cu casa de asigurări de sănătate, referitoare la verificarea şi scoaterea din uz, la momentul eliberării prescripţiilor medicale electronice din farmacie, a medicamentelor care prezintă elementele de siguranţă care apar pe ambalajul medicamentelor de uz uman.
Din iunie 2023, sistemul sanitar din România dispune de un nou regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de dializă, prima modificare majoră după 19 ani.
Recent, Ministerul Sănătăţii a propus o modificare a acestor reglementări, pentru a facilita accesul pacienţilor care au nevoie de şedinţe suplimentare de dializă.