Pacienţii tineri vor avea acces la servicii acordate în spitale sau secţii de pediatrie şi după ce împlinesc vârsta de 18 ani. Decizia a fost luată în urma unor petiţii ale aparţinătorilor tinerilor cu afecţiuni grave, prin care sunt evidenţiate dificultăţile asigurării tranziţiei către serviciile medicale pentru adulţi după vârsta de 18 ani.
Măsura este cuprinsă într-o ordonanţă de urgenţă a guvernului (OUG nr. 106/2024), aprobată miercuri de Executiv şi publicată vineri în Monitorul Oficial.
Proiectul a fost prezentat în 22 august de 360medical.ro, însă forma finală aprobată de Guvern cuprinde modificări faţă de cea iniţială.
Actul normativ creează cadrul legal pentru ca adolescenţii şi adulţii tineri, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 21 de ani, să poată beneficia de servicii medicale acordate atât în spitalele de adulţi, cât şi în cele de copii.
“Persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 şi 21 de ani pot beneficia de servicii medicale în orice unitate sanitară, pentru acordarea asistenţei medicale sau asigurarea continuităţii acesteia”, prevede actul normativ.
Nota de fundamentare a proiectului menţiona că, la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), au fost primite petiţii ale aparţinătorilor persoanelor cu afecţiuni grave (inclusiv a celor cu afecţiuni rare), prin care sunt evidenţiate dificultăţile asigurării tranziţiei către serviciile medicale pentru adulţi, a persoanelor care au vârsta de peste 18 ani.
“Solicitanţii identifică necesitatea acordării de servicii medicale în secţiile de pediatrie/spitalele de pediatrie, unor persoane care au vârsta de peste 18 ani, acestea necesitând monitorizarea afecţiunilor şi tratament sub urmărirea medicului pediatru (sau a medicilor cu alte specialităţi cu specific pediatric)”, precizau autorii noii reglementări.