Persoanele din România fără asigurare de sănătate au acces gratuit la testare şi tratament pentru hepatite virale şi HIV, după ce preşedintele Klaus Iohannis a promulgat luni o lege pentru aprobarea unei ordonanţe a Guvernului cu mai multe modificări votate în Parlament.
Astfel, legea promulgată aprobă ordonanţa (OG) nr. 37/2022 din 31 august 2022, prezentată la acel moment de 360medical.ro.
OG nr. 37/2022 prevedea în principal că persoanele fără asigurare de sănătate au de acum acces gratuit la servicii de asistenţă medicală primară oferite de medicii de familie.
Forma adoptată în Parlament şi trimisă spre promulgare conţine unele amendamente noi, precum asigurarea gratuită a testării şi tratamentului pentru hepatitele virale şi HIV.
"Persoanele neasigurate beneficiază de aceleaşi servicii ca şi persoanele asigurate în vederea efectuării testării pentru virusul hepatitic B, virusul hepatitic C şi/sau HIV, beneficiind ulterior de acces la terapiile specifice din cadrul programelor naţionale de sănătate sau a programelor terapeutice derulate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate", prevede un amendament introdus în forul legislativ.
Fondurile necesare pentru plata acestor servicii medicale vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Sănătăţii, sub formă de transferuri către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS).
Actul normativ a modificat pachetul minimal de servicii care se acordă persoanelor care nu au asigurare de sănătate, prin completarea legii nr. 95/2006.
Pentru a putea beneficia de aceste noi servicii medicale, persoanele care nu au asigurare de sănătate sunt obligate să se înscrie pe lista unui medic de familie.
Astfel, actul normativ adaugă în pachetul minimal de servicii, de care beneficiază şi persoanele fără asigurare de sănătate, servicii medicale în asistenţa medicală primară acordate de medicii de familie.
Ministerul Sănătăţii estimează că cel puţin 2 milioane de persoane neasigurate vor fi înregistrate la medicii de familie pentru a beneficia de pachetul minimal de servicii în asistenţa medicală primară.
Actul normativ mai prevede că, prin contractul-cadru şi normele de aplicare a acestuia, va fi stabilit conţinutul pachetului minimal de servicii, precum şi modalitatea de plată a serviciilor medicale în asistenţa medicală primară cuprinse în noul pachet.