România va susţine elaborarea unui plan european comun pentru combaterea cancerului, în perioada preşedinţiei Consiliului UE

România va susţine elaborarea unui plan european comun pentru combaterea cancerului, în perioada preşedinţiei Consiliului UE

România va susţine elaborarea unui plan european comun pentru combaterea cancerului în perioada în care va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, în prima jumătate a anului viitor, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, la Forumul European de Cancer cu tema " Changing the Future of Cancer on Europe", desfăşurat la Bruxelles.

“Ministrul Sănătăţii a subliniat faptul ca de la 1 ianuarie 2019, România va prelua Presedenţia Consiliului UE şi va susţine ideea elaborării unui Plan Comun European pentru combaterea cancerului deoarece toţi pacienţii europeni au dreptul la tratament egal”, arată un comunicat al ministerului.

În plus, cel puţin două dintre obiectivele României în această perioadă au legătură cu acest subiect - accesul pacienţilor la medicamente şi mobilitatea pacientului.

Potrivit ministrului, obiectivele României de luptă împotriva cancerului coincid cu cele ale celorlalte ţări europene, referindu-se la prevenţie primară şi secundară, depistare precoce, precum şi la accesul egal al pacienţilor la tratament.

Ministrul Sănătăţii a prezentat, în cadrul forumului desfăşurat la Bruxelles, progresele României în tratamentul pacienţilor cu cancer din ultimii ani.

Astfel, din 2012 este în derulare un program de depistare precoce al cancerului de col uterin, iar infrastructura programului a fost consolidată începând din acest an prin achiziţionarea din fonduri europene a opt unităţi mobile de screening.

Ministerul Sănătăţii a demarat în acest an implementarea a şapte programe de screening, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 193 milioane euro.

Cele şapte programe sunt: depistarea precoce, diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, screening pentru cancer de col uterin, cancer de sân, cancer colorectal, hepatită, screening cardiovascular şi programe destinate gravidei şi copilului.

Ultima variantă de finanţare a programelor naţionale de sănătate prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), aprobată în urma ultimei rectificări bugetare, arată că bugetul total se menţine la 4,9 miliarde lei, iar 73,6% din bani sunt alocaţi pentru trei programe: pentru cancer, diabet şi dializă.

Astfel, programul naţional de oncologie are un buget de 1,56 miliarde lei în 2018 (31,8% din bugetul total), din care 1,35 miliarde lei pentru tratamentul medicamentos al bolnavilor.

viewscnt