Salariile angajaţilor din sectorul public, inclusiv din Sănătate, vor fi îngheţate în 2025 la nivelul din noiembrie 2024, prevede "ordonanţa-trenuleţ" adoptată luni de guvern. De asemenea, tarifele decontate pentru medicina de familie şi ambulatoriul de specialitate rămân anul viitor la nivelul actual. Actul normativ include şi o excepţie pentru sectorul de Sănătate, permiţând angajarea de medici de către spitalele publice în cazul în care există posturi vacante.
Măsurile sunt incluse într-o ordonanţă de urgenţă "privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative precum şi pentru prorogarea unor termene", adoptată de Executiv.
"Prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 (...), în anul 2025, începând cu data de 1 ianuarie, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna noiembrie 2024 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii", prevede actul normativ.
De asemenea, munca suplimentară efectuată peste durata normală a timpului de lucru şi munca prestată în weekend sau de sărbători legale "se compensează numai cu timp liber corespunzător acestora".
Guvernul a decis şi blocarea angajărilor în sectorul public, însă în acest caz există o excepţie pentru sectorul de sănătate.
"Începând cu 1 ianuarie 2025 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autorităţile şi instituţiile publice. (...) Prevederile (...) nu se aplică posturilor a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, concursului de admitere în rezidenţiat, unităţilor sanitare cu paturi pentru ocuparea posturilor de medici, precum şi posturilor vacante aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi plătite din fonduri europene pentru care sunt încheiate contracte de finanţare", se arată în ordonanţa de urgenţă.
TARIFE ÎNGHEŢATE ÎN MEDICINA DE FAMILIE ŞI AMBULATORIUL DE SPECIALITATE
În ceea ce priveşte tarifele decontate pentru serviciile acordate de medicii de familie şi de medicii din ambulatoriul de specialitate, acestea rămân anul viitor la nivelul actual.
"În anul 2025, valorile garantate ale punctelor pentru acordarea serviciilor medicale în asistenţa medicală primară, asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice şi respectiv suma orientativă/medic specialist în asistenţa medicală stomatologică, se menţin la nivelul valabil în trimestrul IV al anului 2024", prevede ordonanţa.
Concret, acest lucru înseamnă că, în asistenţa medicală primară, valoarea punctului per capita se menţine la 12 lei, iar valoarea punctului pe serviciu la 8 lei. În asistenţa ambulatorie de specialitate pentru specialităţi clinice, valoarea decontată a punctului pe serviciu medical se menţine la 5 lei (nivel în vigoare din luna octombrie, când a fost majorat de la 4,5 lei).
Actul normativ mai prevede că, până la data de 30 iunie 2025 Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii vor propune spre aprobarea Guvernului un memorandum "cu privire la planul de măsuri de reducere şi eficientizare a cheltuielilor şi de creştere a calităţii serviciilor medicale".