Pacienţii cu dizabilităţi din România riscă să rămână fără acces la medicii specialişti de recuperare medicală, în urma unei decizii a Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaţilor, avertizează Societatea Română de Reabilitare Medicală (SRRM).
Potrivit Societăţii, comisia parlamentară a hotărât să acorde drept de decizie medicală fizioterapeuţilor, care nu sunt medici şi care, în majoritate, nici măcar nu au absolvit Facultatea de fizioterapie la programe de licenţă în domeniul Sănătate, ci în domeniul Educaţie Fizică şi Sport.
Societatea atrage atenţia că această decizie "are un impact grav asupra siguranţei şi sănătăţii pacienţilor cu dizabilităţi", principalii beneficiari ai serviciilor de reabilitare medicală.
„Medicul specialist de medicină fizică şi de reabilitare are o pregătire de 11 ani de studii, el este cel care are competenţa de a prescrie întreaga gamă de servicii de reabilitare necesare! Cum putem lăsa pacienţii cu dizabilităţi pe mâna unui fizioterapeut cu doar trei ani de studii? Orice modificare legislativă prin care se reduce sau se elimină rolul medicului în elaborarea Programului Individual de Reabilitare reprezintă un pericol major pentru pacient şi o problemă gravă de sănătate publică”, a declarat preşedintele SRRM, prof. dr. Mihai Berteanu, citat într-un comunicat al Societăţii.
Fizioterapia este o considerată o profesie conexă actului medical şi reprezintă doar o parte din procesul de reabilitare medicală, subliniază Societatea.
Fizioterapeutul nu este medic, iar după doar trei ani de studii de licenţă, el are ca principale atribuţii elaborarea planului de exerciţii fizice terapeutice, în conformitate cu obiectivele stabilite de medicul de medicină fizică şi de reabilitare.
„Facem un apel ferm către deputaţi să reflecteze asupra deciziei Comisiei şi să adopte amendamentele propuse de Senatul României la articolele 244 şi 238 din Legea 95/2006. Este momentul să decideţi dacă veţi fi protectorii persoanelor cu dizabilităţi sau dacă veţi permite restrângerea accesului acestora la servicii medicale de calitate. Atragem, de asemenea, atenţia că decizia Comisiei implică o creştere importantă a costurilor pentru sănătate”, a mai spus prof. dr. Mihai Berteanu.
Comisia pentru Sănătate din Camera Deputaţilor a respins recent modificările propuse de Senat pentru Ordonanţa de Urgenţă (OUG) nr. 66/2024.
Modificările vizau ajustări ale Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu un impact direct asupra protecţiei şi siguranţei persoanelor cu dizabilităţi.
Societatea Română de Reabilitare Medicală a informat Comisia despre implicaţiile acestei decizii printr-un memoriu detaliat, însă argumentele sale au fost ignorate, potrivit reprezentanţilor SRRM.