Solicitări pentru creşterea compensării tratamentului pentru BPOC de la 50% până la 100%. Pacienţii cu venituri reduse, nevoiţi să facă "alegeri dificile"

Solicitări pentru creşterea compensării tratamentului pentru BPOC de la 50% până la 100%. Pacienţii cu venituri reduse, nevoiţi să facă "alegeri dificile"

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o afecţiune medicală gravă, fiind a treia cauză de deces la nivel mondial, deseori asociată cu complicaţii cardiovasculare. În România, circa 1,5 milioane de persoane suferă de BPOC, majoritatea fiind pensionari, iar tratamentul pentru această afecţiune este compensat doar în proporţie de 50%. Doi medici reprezentanţi ai Societăţii Române de Pneumologie au discutat la Guvern, săptămâna aceasta, despre posibilitatea creşterii ratei de rambursare a tratamentului standard (tripla terapie), măcar pentru anumite categorii de pacienţi cu BPOC, de la 50% la 100%, în condiţiile în care "pacienţii sunt de multe ori nevoiţi să facă alegeri dificile privind tratamentul din cauza compensării limitate". 

Astfel, prof. univ. dr. Cristian Oancea şi prof. univ. dr. Florin Mihălţan, reprezentând Societatea Română de Pneumologie, au avut o întâlnire despre acest subiect cu prof. univ. dr. Carmen Orban, consiliera premierului Marcel Ciolacu pe probleme de sănătate.·

Tema principală a discuţiilor a fost „asigurarea în regim compensat 100% a triplei terapii pentru tratamentul BPOC pentru anumite categorii de pacienţi, conform recomandărilor ghidurilor internaţionale”, a precizat miercuri prof. univ. dr. Cristian Oancea, pe pagina sa de Facebook, după întâlnire.

În prezent, tratamentul pentru BPOC şi alte afecţiuni respiratorii cronice este compensat doar 50%.

"În România, pacienţii sunt de multe ori nevoiţi să facă alegeri dificile privind tratamentul din cauza compensării limitate. Iar în această situaţie sunt, în general, cei cu venituri reduse", a explicat prof. Cristian Oancea.

Pentru a schimba această realitate, reprezentanţii Societăţii Române de Pneumologie au propus un parteneriat activ cu instituţiile de la nivel central, Ministerul Sănătăţii şi CNAS "pentru a putea asigura un diagnostic precoce, acces la tratamente inovatoare şi o îngrijire adecvată pentru pacienţii cu BPOC".

Şi reprezentanţii pacienţilor subliniază dificultatea, pentru mulţi pacienţi cu venituri scăzute, de a avea acces la tratament şi complicaţiile care apar din cauza întreruperii terapiei.

"Pacienţii cu BPOC au rambursare de doar 50% la medicamente. Din cauza imposibilităţii de a-şi cumpăra tratamentul, se întorc în spital pe spitalizări între 7 şi 11 zile cu exacerbări ale patologiei şi, eventual, cu complicaţii", a declarat miercuri preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Radu Gănescu, la o conferinţă organizată de Institutul Aspen România.

În România există în jur de 1,5 milioane de pacienţi cu BPOC, adică aproximativ 8,3% din populaţia generală, iar 74% dintre pacienţi sunt pensionari, potrivit ultimelor estimări.

România cheltuie anual aproximativ 264 milioane de lei pentru 81.000 de cazuri de spitalizare continuă şi de zi pentru pacienţi cu BPOC, reprezentând 1,1% din bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), potrivit datelor prezentate de prof. univ. dr. Cristian Oancea.

viewscnt