Concursul de intrare în rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie va fi organizat în acest an în data de 17 noiembrie. Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii a publicat metodologia de concurs din acest an, care rămâne la fel ca anul trecut, cu prag de promovabilitate de 60% din punctajul maxim. De asemenea, ministerul a stabilit şi specialităţile deficitare pentru care se organizează rezidenţiat pe post.
Aceste specialităţi au fost stabilite printr-un ordin al ministrului Sănătăţii (nr. 4.609/2024), publicat luni în Monitorul Oficial.
Potrivit legislaţiei, pentru specialităţile deficitare se organizează rezidenţiat pe post în spitale clinice cu secţii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice în sesiunea 17 noiembrie 2024.
În acest an, specialităţile deficitare sunt: anestezie şi terapie intensivă (ATI), boli infecţioase, cardiologie pediatrică, chirurgie pediatrică, epidemiologie, expertiza medicală a capacităţii de muncă, gastroenterologie pediatrică, hematologie, igienă, medicină de urgenţă, medicină de familie, microbiologie medicală, medicină sportivă, nefrologie pediatrică, neonatologie, neurologie pediatrică, oncologie medicală, oncologie şi hematologie pediatrică, ortopedie pediatrică, pediatrie, pneumologie pediatrică, radioterapie şi sănătate publică şi management.
Printr-o altă reglementare, Ministerul Sănătăţii a stabilit şi valoarea taxei de participare la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc în medicină, medicină dentară şi farmacie, care este de 500 de lei, ca şi în anii trecuţi.
Înscrierile pentru concurs se fac prin direcţiile de sănătate publică judeţene sau prin ministerele cu reţea sanitară proprie în perioada 9 – 22 octombrie 2024.
La concursul de rezidenţiat din 2023 s-au înscris 10.194 de concurenţi, cel mai mic număr din 2019. După concursul de rezidenţiat de anul trecut, 197 de locuri şi posturi au rămas neocupate la domeniul medicină.