Trei iniţiative în stadiu de proiect, luate de Ministerul Sănătăţii cu privire la medicamente

Trei iniţiative în stadiu de proiect, luate de Ministerul Sănătăţii cu privire la medicamente

Ministerul Sănătăţii promitea zilele trecute că va găsi o soluţie, după ce Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a atras atenţia în cadrul unei conferinţe de presă că peste 3.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă în ultimii 6 ani, din cauza politicilor defectuoase ale Guvernului. Producătorii de medicamente generice solicitau ajustarea preţurilor cu rata inflaţiei, de 16-17%, cel puţin pentru medicamentele de până în 50 de lei şi alinierea taxei clawback la 15% pentru medicamentele generice.

În urma unor consultări cu producătorii de medicamente generice, Ministerul Sănătăţii a decis luarea a trei măsuri importante care vin în sprijinul pacienţilor: respectiv indexarea cu inflaţia a medicamentelor cu preţuri mici, alinierea taxei clawback pentru medicamentele generice, atât la cele produse local, cât şi la cele importate, la 15%; dar şi modificarea contractului cadru în vederea creşterii accesului pacienţilor  români la medicamente biosimilare de ultimă generaţie, aceasta din urmă fiind iniţiativă comună a Ministerului Sănătăţii şi CNAS.

APMGR salută aceste iniţiative aflate în stadiul de proiect legislativ, consideră că toate vin în sprijinul pacienţilor şi aşteaptă cu interes adoptarea şi publicarea acestora în Monitorul Oficial.

„Salutăm deschiderea către dialog a domnului Ministru, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, participarea activă la consultări şi concentrarea pe identificarea celor mai bune soluţii pentru ca pacienţii români să aibă acces la medicamente. O percepem ca pe un suflu nou în Ministerul Sănătăţii, cu o abordare centrată pe soluţii pentru pacienţi şi pentru această industrie care are peste 20 de unităţi de producţie în România. Considerăm că aceste iniţiative reprezintă un pas semnificativ în crearea unui sistem de sănătate sustenabil”, a declarat Simona Cocoş, preşedinta APMGR, potrivit unui comunicat de presă.

60% din pacienţii din România sunt trataţi cu medicamente generice, în condiţiile în care în ţările dezvoltate din Europa, procentul ajunge la  80%

Pacienţii din România au la acces la de patru ori mai puţine medicamente generice decât cei din Polonia, de două ori mai puţine decât cei din Cehia şi de şase ori mai puţine decât cei din Germania.

Citiţi şi Simona Cocoş, preşedinte APMGR: Au dispărut 3000 de medicamente generice din România, pericolul de-a dispărea rămâne în continuare

viewscnt