Senatorii au adoptat miercuri un proiect legislativ privind centrele de permanenţă, care reglementează desfiinţarea acestora şi schimbă modalitatea de stabilire a zonelor în care se înfiinţează centrele, potrivit Agerpres.
"Centrele de permanenţă se organizează în zone izolate sau greu accesibile ori în localităţi din mediul rural sau urban în care direcţiile de sănătate publică, respectiv direcţiile medicale din ministerele şi instituţiile cu reţea sanitară proprie, consideră că este necesară asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare", se arată în expunerea de motive a proiectului.
Proiectul a fost iniţiat de Guvern şi prevede că înfiinţarea şi desfiinţarea centrelor de permanenţă este atributul direcţiilor de sănătate publică (DSP), aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii.
În prezent, în România există 352 de centre de permanenţă.
Senatul este prima cameră sesizată în acest proiect legislativ, forul decizional fiind Camera Deputaţilor, care va decide forma finală a actului normativ.
Adoptarea proiectului legislativ vine în contextul în care Ministerul Sănătăţii a realizat luna trecută o evaluare a centrelor de permanenţă din ţară, urmând ca ulterior să fie luate măsurile care se impun, în unele cazuri chiar de desfiinţare, dacă nu se justifică existenţa.
Potrivit ministrului Sănătăţii, evaluarea va cuprinde şi o analiză a nevoii reale de centre de permanenţă.
În iunie, ministrul Sorina Pintea a afirmat că unele centre de permanenţă ar putea fi desfiinţate pe motiv că au ”eficienţă zero”, argumentând că numărul prezentărilor la unităţile de primiri urgenţe din spitale a crescut cu 35% în ciuda existenţei acestor centre.