Un protocol de tranziţie copil-adult în cazul pacienţilor cu epilepsie din România va fi realizat de specialişti

Un protocol de tranziţie copil-adult în cazul pacienţilor cu epilepsie din România va fi realizat de specialişti

Reprezentanţii a patru asociaţii din România intenţioneze să realizeze un protocol de tranziţie copil - adult în cazul pacienţilor cu epilepsie.

Asociaţiile implicate în proiect sunt Societatea Română Împotriva Epilepsiei, Societatea de Neurologie din România, Societatea Română de Neurologie Pediatrică şi Asociaţia Societatea de Neurofiziologie din România.

Specialiştii subliniază că trecerea de la serviciile de neurologie pediatrică la serviciile de adulţi este dificilă în toate bolile cronice, inclusiv în cazul epilepsiei.

“Mulţi dintre pacienţii noştri care pleacă din zona de îngrijire neuropediatrică se întorc la noi pentru că nu au poate aceeaşi colaborare pe care o au la copii cu toată familia, de fapt aşa cum se obişnuieşte la neurologia pediatrică să îngrijim toată familia, nu numai copilul”, a declarat joi preşedintele Societăţii Române Împotriva Epilepsiei, Dana Craiu, citată de Agerpres.

Specialiştii subliniază că aceste protocoale ar uşura procesul de tranziţie atât pentru pacienţi şi pentru familiile lor, cât şi pentru medicii neurologi care se ocupă de pacienţii adulţi.

“În momentul acesta este doar o relaţie de prietenie între neurologul pediatru şi neurologul de adulţi pe care îl sunăm: ‘te rog, preia acest pacient’, şi eventual îi livrăm un bilet de ieşire sau un dosar. Procesul de tranziţie este mult mai complex şi implică pregătirea pacientului şi familiei şi pregătirea unui dosar de tranziţie şi a neurologului de adulţi ", a explicat Dana Craiu.

În prezent, în România nu există un protocol oficial care să permită uniformizarea îngrijirii medicale în ţară.

Specialiştii subliniază că este nevoie de o perioadă de timp pentru a se face tranziţie de la pacientul - copil cu epilepsie la cel adult.

"Multe dintre formele de epilepsie sunt diagnosticate în copilărie, şi uneori chiar în copilăria precoce, şi atunci problemele pacientului cu epilepsie sunt destul de multe şi neurologul de adult nu este foarte familiarizat cu aceste probleme. Din cauza aceasta, este nevoie de o perioadă de timp pentru a putea face tranziţia", a explicat reprezentantul Societăţii Române de Neurologie Pediatrică, Carmen Burloiu.

“Familia este de obicei foarte anxioasă în momentul în care copilul lor împlineşte 18 ani. Este nevoie de pregătit această trecere a pacienţilor cu boli neurologice - epilepsie, dar şi cu alte patologii, este nevoie de timp de a-i pregăti”, a completat specialistul.

viewscnt