Vaccinarea gratuită anti-HPV din România a fost extinsă la fetele din grupa de vârstă 15-18 ani, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii. Până acum, vaccinarea anti-HPV se putea face doar la fetele cu vâsta cuprinsă între 11 şi 14 ani.
Vaccinarea anti-HPV este sigură şi poate preveni şase forme de cancer, inclusiv 90% din numărul de cazuri de cancer de col uterin, spun specialiştii. Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt provocate de virusul HPV (human papilloma virus).
Măsura este prevăzută într-un ordin semnat vineri de ministrul Sănătăţii.
„România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidenţă şi mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporţie de 99% de infecţia cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit", a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.
"În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a completat ministrul.
Decizia de extindere a grupei de vârstă a avut în vedere recomandările comisiilor de epidemiologie şi de oncologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, precum şi ale specialiştilor din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică.
Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinţilor, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcţiei de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.
Până în 2019, România era singura ţară din Uniunea Europeană care nu aloca bani pentru vaccinarea anti-HPV.
În fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, înregistrându-se anual peste 1.900 de decese cauzate de această boală.
La începutul anului trecut, Ministerul Sănătăţii estima că ar putea cumpăra până la 2,1 milioane de doze de vaccin anti-HPV în următorii 4 ani, în funcţie de cerere, şi anunţa că va derula o campanie de informare şi conştientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV şi protecţia oferită de vaccin, precum şi de susţinere a medicilor şi farmaciştilor în transmiterea informaţiilor clare şi corecte despre vaccinarea împotriva HPV.