În România, asistenţa de sănătate publică are la bază conceptul de medicină bazată pe dovezi. În ultimii ani, a apărut un nou concept numit medicină personalizată care merge mână în mână cu dezvoltarea unor diagnostice pertinente şi terapii specifice fiecărui individ. Consiliul Uniunii Europene invită statele membre să ,,sprijine accesul după caz în conformitate cu dispoziţiile naţionale la o medicină personalizată eficace şi viabilă din punct de vedere financiar, prin elaborarea de politici orientate către pacient, inclusiv dacă este cazul responsabilizarea pacienţilor şi integrarea perspectivelor pacienţilor în dezvoltarea proceselor de reglementare, în colaborare cu organizaţiile de pacienţi şi alte părţi interesate relevante,” se arată în expunerea de motive a legii privind dreptul pacienţilor la medicină personalizată.
În Planul European de Combatere a Cancerului, o nouă abordare în UE în materie de prevenire, de tratament şi de îngrijire, Comisia Europeană a abordat medicina personalizată.
Urmând recomandările CE, propunerea legislativă privind dreptul pacienţilor la medicină personalizată completează Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 şi prevede astfel că pacientul are dreptul la acest tip de medicină, pe baza recomandării medicale.
Prin medicină personalizată se înţelege, potrivit legii, îngrijirile de sănătate acordate pe baza unui model medical care foloseşte caracterizarea fenotipurilor şi genotipurilor persoanelor, care constau în oferirea de servicii medicale preventive, de diagnostic, curative, de reabilitare, respectiv îngrijiri terminale specifice fiecărui pacient.
Legea precizează că medicul specialist are obligaţia de-a pune la dispoziţia pacientului informaţii fiabile, pertinente şi uşor de înţeles referitoare la opţiunile privind intervenţiile medicale propuse, inclusiv beneficiile şi riscurile acestora. Consimţământul pacientului este obligatoriu pentru fiecare intervenţie medicală specifică medicinei personalizate.
Comisia de sănătate din Senat a adoptat în unanimitate legea privind dreptul pacienţilor la medicină personalizată.
,,Le mulţumesc din suflet colegilor mei parlamentari din Comisia de Sănătate din Camera Deputaţilor pentru avizul favorabil acordat în unanimitate legii pe care am iniţiat-o prin care se doreşte introducerea dreptului la medicină personalizată pentru pacienţii din România. Având în vedere votul unanim al colegilor din Senat, este îmbucurător faptul că şi deputaţii consideră atât necesar şi urgent acest proiect de lege pe care l-am elaborat alături de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, deputaţii Nelu Tătaru şi Patriciu Achimaş-Cadariu, dar şi senatorii Adrian Streinu Cercel şi Attila László.
Cred că această lege poate fi o umbrelă foarte bună pentru extinderea gamei de screeninguri şi analize decontate de CNAS (îndeosebi pentru bolnavii cu boli rare din România), dar şi un mecanism prin care se pot introduce mai repede tratamentele inovative în practica medicală curentă din ţara noastră.
Sper să vedem legea cât mai curând adoptată de Camera Deputaţilor şi sunt convinsă că, foarte rapid, Preşedintele Iohannis o va promulga. Să avem anul acesta normele de implementare şi, anul viitor, deja să vedem efecte concrete în practica tratamentelor medicale şi a analizelor pe care Casa le asigură”, a scris pe pagina sa de facebook senatoarea Nicoleta Pauliuc, Preşedintele Comisiei de apărare şi ordine publică şi siguranţă naţională din Senat.