Pandemia poate afecta sănătatea adulţilor şi copiilor cu diabet în moduri neaşteptate. Un nou studiu arată că în perioada pandemiei de COVID-19 s-a înregistrat o creştere a pacienţilor cu diabet care prezintă cetoacidoză diabetică, o complicaţie acută şi severă a diabetului de tip 2.
Cetoacidoza diabetică (CAD) netratată poate determina coma diabetică si poate duce chiar la deces. În cercetarea realizată de Children's Hospital din Los Angeles, dr. Chao a observat în martie 2020 că tot mai mulţi pacienţi veneau cu cetoacidoză diabetică şi diabet de tip 2. ,,Obişnuiam să vedem câteva cazuri pe an şi dintr-o dată vedeam o creştere, aşa că am început să ţinem evidenţa. Acum avem cifrele care confirmă că sunt mai mulţi copii cu diabet de tip 2 care prezintă această complicaţie foarte gravă", a declarat dr. Lily Chao, director interimar al Diviziei de diabet de la Children's Hospital din Los Angeles.
Cetoacidoza diabetică se produce atunci când nivelurile de insulină din sânge scad prea mult. Acest proces provoacă niveluri periculoase de acizi în sânge. Dacă nu este tratată, aceasta poate duce la edem cerebral, comă sau chiar moarte. ,,Copiii vin cu deshidratare şi cetoacidoza diabetică, dar aceasta poate fi prevenită şi reversibilă dacă o tratăm devreme şi în mod corespunzător", a spus dr. Chao, autorul principal al lucrării.
La un an de la pandemia COVID-19, mulţi copii s-au obişnuit să poarte măşti şi să participe la cursuri online. Dar este posibil ca mai puţini copii să ajungă la cabinetul medical pentru examenele de rutină, probabil din cauza fricii pe care familiile le pot simţi în legătură cu expunerea la SARS-CoV-2, virusul care cauzează COVID-19.
„Părinţii sunt îngrijoraţi de faptul că trebuie să iasă din casă. Unele familii trebuie să ia mijloace de transport în comun pentru a merge la medicul pediatru şi ezită să o facă în timpul pandemiei”, a afirmat dr. Chao.
În plus, pot fi implicaţi şi alţi factori, cum ar fi mai puţină activitate fizică în această perioadă sau accesul redus la alimente proaspete şi sănătoase. Dar poate exista şi o relaţie biologică între expunerea la virus şi diabet.
„Există cu siguranţă o legătură între COVID-19 şi diabet. Nu ştim dacă SARS-CoV-2 infectează celulele secretoare de insulină în pancreas. Există unele rapoarte despre o legătură între COVID-19 şi diabet la adulţi, dar nu au fost publicate studii pediatrice până în prezent”, a mărturisit prof.dr. Senta Georgia, cercetător la Institutul de Cercetare Saban al Spitalului de Copii din Los Angeles.
Studiile viitoare ar putea determina dacă creşterea numărului de cetoacidoze diabetice ar putea fi cauzată de infecţia cu SARS-CoV-2. Dar, deocamdată, datele indică în mod clar o tendinţă emergentă către complicaţii mai severe ale diabetului în timpul pandemiei globale.
„Este esenţial pentru medicii pediatri să recunoască faptul că atunci când un copil prezintă simptome de diabet, copilul trebuie evaluat imediat. Cu cât îi vedem mai repede pe aceşti copii, cu atât avem şanse mai mari să prevenim cetoacidoza diabetică”, e de părere dr. Chao, potrivit Medicalxpress.com.