A patra doza de vaccin împotriva COVID-19 este recomandată în alte state din Europa. De altfel, la finalul anului trecut Israelul a fost ţara care a început imunizarea cu a patra doză de vaccin a grupurilor considerate vulnerabile ca mijloc de protecţie suplimentară împotriva variantei omicron a virusului SARS-CoV-2. ,,Sunt necesare doze de rapel de vaccinuri împotriva COVID-19, deoarece varianta foarte contagioasă Omicron continuă să se răspândească în întreaga lume”, a declarat recent un grup de experţi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). ,,Nu am considerat oportun să recomandăm a patra doză de vaccin împotriva COVID-19, dar dacă există persoane doritoare vom lua în calcul şi le vom oferi această posibilitate”, a afirmat dr. Adriana Pistol, Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii la o conferinţă de presă.
Declaraţia recentă a grupului de experţi de la OMS este diferită de cea făcută în luna ianuarie a acestui an, când Organizaţia susţinea că rapelurile nu sunt necesare şi contribuie la inegalitatea privind accesul la vaccinuri.
În ianuarie, OMS spunea că rapelurile sunt recomandate numai după ce ţările aufăcut provizii adecvate de vaccin şi după ce persoanele cele mai vulnerabile au fost vaccinate împotriva COVID.
Acum, o serie de studii arată că dozele de rapel ajută la restabilirea imunităţii slăbite şi protejează împotriva COVID sever. Programele din Statele Unite, Canada, Marea Britanie şi alte ţări dezvoltate sunt menţionate drept motivul pentru care creşterea cazurilor de Omicron nu a copleşit spitalele, potrivit Associated Press.
OMS a declarat că monitorizează răspândirea globală a Omicron, inclusiv a unei noi „versiuni ascunse”.
„A existat o evoluţie continuă şi substanţială a virusului şi este probabil ca această evoluţie să continue, ducând la apariţia de noi variante”, a spus un reprezentant al OMS, adăugând că vaccinurile COVID vor trebui actualizate în viitor.
În Europa, în ultima săptămână s-a înregistrat o creştere a numărului de noi cazuri de infecţie cu noul coronavirus. În peste 90 de zile mai multe sute de persoane s-au reinfectat cu Omicron. În România, rata de pozitivitate faţă de săptămâna anterioară, când a fost aproape 9%, a ajuns în această săptămână la 9,5%, iar rata de reproducere a cazurilor începe să crească.
,,Încet, încet se apropie de cifra unu, ceea ce susţine acea creştere a numărului de cazuri. Se estimează fie menţinerea în acest platou sau chiar o uşoară creştere a numărului de cazuri", a declarat dr. Adriana Pistol, care recomandă respectarea măsurilor de igienă personală, evitarea aglomeraţiilor şi portul măştii medicale mai ales în mijloacele de transport în comun, ca să nu ajungem la cifre mai mari decît atât.
În România, situaţia COVID-19 în ultimele 24 de ore, potrivit ROVaccinare arată în felul următor: sunt 1.939 de noi infectări cu SARS CoV 2; 2.753 persoane cu COVID-19 sunt internate în secţii, din care 204 sunt copii; 394 de persoane sunt internate în ATI, din care 4 sunt copii. Din cele 394 de persoane internate în ATI, 349 (87.46%) sunt persoane nevaccinate (care nu au un certificat care să ateste vaccinarea).
10 persoane au decedat, 9 dintre ele erau nevaccinate. Pacientul vaccinat care a decedat avea vârsta între 70-79 de ani şi prezenta comorbidităţi.