Endoscopia intervenţională este o supraspecializare medicală folosită atât în scop diagnostic, cât şi pentru tratamentul minim invaziv, non-chirurgical, al unor afecţiuni digestive. Cu ajutorul acestor proceduri moderne pot fi evitate intervenţiile chirurgicale ample, deschise, care presupun un risc mare de complicaţii şi care sunt chiar contraindicate în anumite cazuri. Tehnicile de endoscopie intervenţională permit un tratament sigur şi eficient, cu riscuri reduse de sângerare şi infecţii, cu o recuperare rapidă a pacientului şi durată scurtă de spitalizare.
Există numeroase proceduri de endoscopie intervenţională care asigură tratamente minim invazive pentru diferite tipuri de afecţiuni gastrointestinale, astfel încât pacientul să se poată bucura ulterior de o calitate cât mai bună a vieţii. Pe lângă tratamentul non-chirurgical al unor boli digestive, endoscopia intervenţională poate fi folosită cu succes şi în alte scopuri terapeutice, de exemplu ca o alternativă la chirurgia bariatrică. Tratamentul obezităţii se poate face şi cu ajutorul endoscopiei bariatrice, cea mai frecventă intervenţie de acest fel fiind montarea balonului intragastric, care reduce aportul alimentar, permiţând scăderea în greutate.
La Spitalul Clinic SANADOR, medicii cu vastă experienţă care lucrează în departamentul de Endoscopie intervenţională folosesc o tehnologie endoscopică ultraperformantă, pentru diagnosticul şi tratamentul non-chirurgical al unor afecţiuni gastrointestinale, în deplină siguranţă şi confort pentru pacient, fără bisturiu, fără durere şi fără sângerare.
Afecţiuni biliare tratate prin endoscopie intervenţională
Endoscopia intervenţională poate fi folosită cu succes în tratamentul curativ sau paliativ al unor afecţiuni ale căilor biliare:
- calculi (litiază biliară);
- stenoze;
- chisturi/ pseudochisturi pancreatice;
- tumori;
- compresii extrinseci la nivelul canalului coledoc.
Pentru aceste cazuri, este recomandată o procedură avansată, numită colangiopancreatografie endoscopică retrogradă (ERCP). Intervenţia îmbină endoscopia şi radiologia: medicul foloseşte un endoscop pentru a vizualiza interiorul stomacului şi duodenului, apoi injectează o substanţă de contrast în ductul pancreatic şi arborele biliar, pentru a obţine o imagine radiologică precisă. După stabilirea unui diagnostic precis, specialistul va realiza intervenţia terapeutică necesară, în cadrul aceleiaşi proceduri: extracţie de calculi, montare de stenturi biliare etc.
La Spitalul Clinic SANADOR, procedura ERCP este realizată cu echipamente de ultimă generaţie Siemens ICONOS R200 si Philips Bucky Diagnost, care permit obţinerea unor imagini de cea mai bună calitate, oferind astfel medicilor informaţii esenţiale despre structurile anatomice afectate. În plus, echipamentul Siemens ICONOS R200 este digital, astfel încât doza de iradiere este semnificativ redusă faţă de radiologia clasică, iar imaginile furnizate pot fi arhivate şi consultate ulterior.
Rolul endoscopiei intervenţionale în tratarea afecţiunilor esofagului
Pacienţii care suferă de cancer esofagian sau mediastinal se pot confrunta cu disfagie (dificultatea de a înghiţi), astfel încât nu se mai pot hrăni pe cale naturală. Această complicaţie poate fi tratată prin montarea de stenturi esofagiene expandabile, o procedură de endoscopie intervenţională care va îmbunătăţi considerabil calitatea vieţii bolnavilor. Tratamentul este indicat în cazurile de cancer care nu pot fi rezolvate chirurgical, dar şi în alte afecţiuni, cum sunt fistulele eso-bronşice sau eso-traheale şi stenozele de natură benignă (care pot să apară din cauza unei esofagite de reflux severe).
Stentarea esofagului necesită o tehnică foarte precisă, de aceea, la SANADOR, procedura este realizată de medici gastroenterologi supraspecializaţi în endoscopie intervenţională, cu experienţă îndelungată în realizarea acestei intervenţii şi cu acces la o tehnologie endoscopică performantă.
Un alt tratament non-chirurgical pentru afecţiuni ale esofagului este dilatarea endoscopică a acalaziei, procedură necesară atunci când sfincterul inferior se contractă continuu şi nu permite trecerea alimentelor şi lichidelor din esofag în stomac. Această boală se numeşte acalazia cardiei şi poate fi tratată prin dilatare cu balon, o alternativă foarte eficientă şi sigură la intervenţia chirurgicală clasică. Balonul inserat endoscopic va dilata sfincterele musculare afectate, permiţând astfel reluarea alimentaţiei normale.
Dilatarea endoscopică cu balon este indicată şi în alte afecţiuni care se manifestă prin disfagie, cum se întâmplă în: boala de reflux gastroesofagian, ulcerul esofagian, cancerul esofagian, esofagita eroziv-hemoragică, leziunile precanceroase esofagiene (esofag Barrett) sau în cazul ingestiei de substanţe caustice. Uneori, pot fi necesare mai multe proceduri consecutive de dilatare, iar dacă nu se obţine efectul dorit, medicul va recurge la montarea de stenturi esofagiene, pentru rezultate de durată.
Varicele esofagiene (dilataţii anormale ale venelor din esofag generate de hipertensiunea portală) pot fi tratate printr-o procedură de endoscopie intervenţională numită ligatura varicelor esofagiene. Intervenţia se poate realiza în regim de urgenţă, pentru a opri o hemoragie digestivă superioară produsă de aceste varice, dar poate fi efectuată şi în scop profilactic, pentru a preveni episoadele de sângerare.
Echipa medicală din departamentul de Endoscopie intervenţională al Spitalului Clinic SANADOR asigură pacienţilor cu afecţiuni esofagiene tratamente moderne, minim invazive, realizate în deplină siguranţă, cu echipamente de ultimă generaţie, care permit o recuperare mai rapidă şi un risc redus de complicaţii.
Tratamentul endoscopic al hemoragiilor digestive superioare
Hemoragia digestivă este o urgenţă medicală, pentru că poate duce la deces în scurt timp de la declanşare. Cele mai frecvente cauze care provoacă hemoragia digestivă superioară (în afara varicelor esofagiene sau gastrice apărute ca o complicaţie a cirozei hepatice) sunt ulcerul gastro-duodenal, tumorile, angioamele şi malformaţiile arteriovenoase, dar şi prezenţa unor corpi străini în tractul digestiv. Cea mai rapidă şi eficientă metode de diagnostic şi tratament în cazul acestor hemoragii digestive este o procedură de endoscopie intervenţională – hemostaza endoscopică.
Astfel, sângerarea poate fi oprită prin diferite tehnici – injectarea unei soluţii speciale, aplicarea unor hemoclipuri sau electrocoagularea. Cu ajutor acestor metode moderne, minim invazive, poate fi salvată viaţa pacientului fără să fie necesară o intervenţie chirurgicală deschisă, care în trecut reprezenta singura opţiune de tratament.
Pacienţii care suferă o hemoragie digestivă şi ajung la Compartimentul de Primiri Urgenţe SANADOR vor fi consultaţi şi evaluaţi rapid de o echipă medicală cu experienţă şi, după stabilirea diagnosticului precis, vor primi tratamentul adecvat. Dacă există indicaţie medicală, hemoragia va fi oprită prin hemostază endoscopică, dar medicii specializaţi în medicină de urgenţă pot interveni şi chirurgical, dacă situaţia o impune. De asemenea, pacientul cu hemoragie digestivă va primi tratamentul medicamentos recomandat în aceste situaţii şi va fi atent monitorizat timp de 12-24 de ore. Datorită experienţei echipei medicale şi echipamentelor de ultimă generaţie folosite, eficienţa tehnicilor endoscopice de hemostază este crescută, deseori putând fi evitată operaţia deschisă, care implică numeroase riscuri pentru pacient.