Cel mai important organism de sănătate din Africa a declarat marţi o „urgenţă de sănătate publică de securitate continentală" din cauza unui focar de mpox care s-a răspândit din Republica Democratică Congo (RDC) în ţările vecine. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că, va convoca miercuri, 14 august, un comitet de urgenţă pentru a discuta dacă actuala epidemie de mpox din RDC reprezintă o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional. Centrele pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) din Statele Unite au emis săptămâna trecută a doua alertă de sănătate pentru virusul mpox.
Centrele africane pentru controlul şi prevenirea bolilor (Africa CDC) au avertizat săptămâna trecută cu privire la rata alarmantă de răspândire a infecţiei virale, care se transmite prin contact apropiat şi provoacă simptome asemănătoare gripei şi leziuni dureroase ale pielii pline cu puroi.
Majoritatea cazurilor sunt uşoare, dar infecţia poate ucide.
„Declarăm astăzi această urgenţă de sănătate publică de securitate continentală pentru a ne mobiliza instituţiile, voinţa colectivă şi resursele pentru a acţiona rapid şi decisiv", a declarat directorul general al Agenţiei sanitare a Uniunii Africane, Jean Kaseya într-un briefing care a fost transmis în direct pe Zoom, informează Reuters.
Epidemia din Congo a început cu răspândirea unei tulpini endemice, cunoscută sub numele de clada I, dar noua variantă, clada Ib, pare să se răspândească mai uşor prin contact apropiat de rutină, în special în rândul copiilor.
Potrivit autorităţilor africane, continentul are nevoie de mai mult de 10 milioane de doze de vaccin, în prezent fiin disponibile doar aproximativ 200.000. Kaseya a promis că Africa CDC va lucra pentru a creşte rapid aprovizionarea continentului.
„Avem un plan clar pentru a asigura mai mult de 10 milioane de doze în Africa, începând cu 3 milioane de doze în 2024", a adăugat el, fără a preciza de unde vor fi procurate vaccinurile.
Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuţei (monkeypox) este o boală infecţioasă cauzată de un virus transmis la om de animalele infectate, dar care poate fi transmis şi de la om la om prin contact fizic apropiat. Boala provoacă erupţii cutanate (pe piele) dureroase, ganglioni limfatici măriţi şi febră.
Organismul de sănătate a declarat că peste 15.000 de cazuri de mpox şi 461 de decese au fost raportate pe continent în acest an până în prezent, reprezentând o creştere de 160% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Un total de 18 ţări au raportat cazuri.
Virusul Mpox a fost endemic în unele părţi ale Africii timp de decenii, după ce a fost detectat pentru prima dată la om în Republica Democrată Congo în 1970.
O versiune mai blândă a virusului s-a răspândit în peste o sută de ţări în 2022, în mare parte prin contact sexual, determinând Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să declare o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional, cel mai înalt nivel de alertă al său.
OMS a pus capăt urgenţei 10 luni mai târziu, afirmând că acestă criză de sănătate este sub control.
Din septembrie 2023, o tulpină diferită de mpox, subclasa Clada Ib, a apărut în Congo. Tulpina este mai mortală, mai contagioasă şi pare să se răspândească mai rapid, fapt ce îngrijoarează autorităţile internaţionale.
Centrele americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) au emis săptămâna trecută o a doua alertă de sănătate pentru a informa clinicienii şi departamentele de sănătate din Statele Unite cu privire la noua tulpină mortală.
Tot săptămâna trecută, Africa CDC a anunţat că a primit o finanţare de urgenţă în valoare de 10,4 milioane de dolari din partea Uniunii Africane pentru răspunsul său la mpox.
Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a convocat pentru miercuri un comitet de urgenţă pentru a discuta dacă epidemia din Congo reprezintă o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.