De la începutul acestui an în România s-au înregistrat 46 de donatori de organe, comparativ cu 47 în întregul an 2021, ceea ce permite creşterea numărului de transplanturi realizate, arată datele publicate miercuri de Agenţia Naţională de Transplant (ANT).
"Începând cu acest an, în condiţiile sfârşitului de pandemie, asistăm la o relansare a activităţii de donare şi implicit o creştere a numărului de transplanturi realizate în România. Ca o comparaţie, dacă la sfârşitul anului 2021 s-au înregistrat 47 donatori reali, anul acesta până la data de 23 iunie, s-au înregistrat 46 de donatori reali", a precizat agenţia.
Datele au fost przentate după Reuniunea Naţională a coordonatorilor de transplant şi persoanelor responsabile cu identificarea potenţialilor donator (KDP), organizată la Sinaia în perioada 24-26 iunie 2022.
Astfel, datorită celor 46 de donatori în moarte cerebrală din România şi a celor din Bulgaria şi Republica Moldova, au fost salvate 36 de vieţi prin transplant de ficat (2 transplanturi realizate cu organe provenite de la donatori bulgari), 91 prin transplant de rinichi (din care 4 cu organe provenite de la donatori bulgari şi 2 cu organe de la donatori moldoveni), 3 prin transplant de cord (din care 1 transplant realizat cu organ din Bulgaria), 2 prin transplant de plămân, 41 pacienţi au beneficiat de transplant cornee, iar şi mai mulţi pacienţi au o viaţă mai bună prin transplant de ţesut osteodentinos.
De asemenea, către sistemul internaţional de transplant au fost oferite de către România 2 grefe hepatice (una către R. Moldova şi una către Eurotransplant) şi 2 grefe cardiace către Eurotransplant, salvând vieţile altor pacienţi suferinzi.
"Cifrele din ultima perioadă ne dau speranţă pentru viitor, dar încă sunt mult inferioare cifrelor din alte ţări europene şi nu acoperă necesarul de transplant din România", a menţionat ANT.
Potrivit specialiştilor, activitatea de prelevare este una dintre cele mai importante etape ale mecanismului sistemului de transplant.
Cu toate acestea, prelevarea funcţionează în prezent cu succes şi în mod constant doar în câteva unităţi sanitare din România, în care a existat disponibilitate atât din partea managementului unităţii sanitare, cât şi din partea personalului medical multidisciplinar, de a construi în timp şi cu efort o echipă de coordonare transplant şi a implementa la nivel de spital o „cultură a donatorului”, subliniază ANT.
Cele mai importante centre pentru donare şi prelevare de organe sunt SCJU Tg. Mureş (10 donatori reali de la începutul anului), Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (5), Spitalul Clinic de Urgenţă “Prof.Dr. N. Oblu” Iaşi (5), Spitalul Judeţean Baia Mare (4) şi SCJU Oradea (3).
În acest an a fost reluată activitatea în unităţi sanitare care au fost inactive o perioadă lungă de timp, iar programul de transplant fusese aproape închis: SCJU Braşov (4 prelevări de organe şi ţesuturi de la începutul anului), SCJU Constanţa (3), SJU Sf. Gheorghe (2), SJU Bacău (2), SJU Suceava, Sp. Mun. Moineşti sau SJU Buzău (câte o acţiune de prelevare).