Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice demarează un proiect pentru eliminarea hepatitei C la nivelul comunităţilor locale din România

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice demarează un proiect pentru eliminarea hepatitei C la nivelul comunităţilor locale din România

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) demarează un proiect pentru eliminarea hepatitei C la nivelul comunităţilor locale din ţară, ce include realizarea unor studii comparative la nivel regional şi campanii de informare şi de testare pentru depistarea virusului hepatitic C, a anunţat joi asociaţia.

“Conceptul de eliminare a hepatitelor pornind de la situaţiile specifice identificate la nivelul comunităţilor locale poate contribui la accelerarea procesului de diagnosticare şi includere în programul de tratament, astfel încât să atingem ţinta OMS de eliminare până în 2030”, a declarat preşedinte APAH-RO, Marinela Debu.

“Autorităţile locale, medicii din teritoriu şi membrii unei comunităţi ştiu cel mai bine cu ce probleme se confruntă, fapt pentru care au posibilitatea de a veni mai rapid cu soluţii pe care le pot implementa direct sau pe care le pot înainta autorităţilor centrale”, a completat preşedintele asociaţiei.

Proiectul cuprinde realizarea unui studiu comparativ privind strategiile naţionale de eliminare a hepatitei C din România, Bulgaria, Serbia şi Macedonia, realizat de Dr. Adrian Pană, precum şi o platformă de comunicare care să includă toţi actorii pentru facilitarea dezbaterilor la nivelul reprezentanţilor autorităţilor naţionale, locale şi regionale.

De asemenea, proiectul cuprinde un program educaţional care se va concentra asupra conştientizării riscurilor hepatitei C şi asupra necesităţii testării, în scopul eliminării hepatitei C la nivelul comunităţilor locale.

Iniţiatorii studiului doresc să identifice obstacolele privind accesarea testării pentru hepatita C şi să testeze între 700 şi 1.000 de persoane până la sfârşitul lunii martie 2019 în comuna Cumpăna, judeţul Constanţa.

“Hepatitele virale şi complicaţiile acestora reprezintă o povară disproporţionată bolilor şi o problemă majoră de sănătate publică în ţările din Europa de Est. Prevalenţa relativ ridicată a acestora şi tendinţele crescătoare ale cirozei hepatice şi a cancerului hepatic sunt principalele cauze care au dus la această situaţie”, a declarat Adrian Pană, expert în politici de sănătate.

În ultimii ani, România a făcut paşi importanţi în ceea ce priveşte diagnosticarea şi tratarea pacienţilor cu hepatită, potrivit APAH-RO.

Astfel, începând de anul trecut, testele pentru hepatitele virale – atât cele pentru diagnosticare, cât şi cele pentru monitorizare - sunt decontate de CNAS prin includerea în pachetul de bază la medicii de familie.

De asemenea, autorităţile au amendat legislaţia privind contractul cost-volum-rezultat (tratamentul fără interferon pentru pacienţii cu hepatita C), oferind acces la tratament începând cu gradul unu de fibroză şi acces la toate terapiile din piaţă.

viewscnt