Tot mai multe asociaţii de pacienţi din România s-au sensibilizat şi încearcă să acorde sprijin refugiaţilor ucraineni care vin în ţara noastră şi suferă de aceleaşi boli ca românii. ,,Ceea ce se întâmplă în Ucraina a dus la o adevărată catastrofa umanitară. Peste 1 milion de persoane au părăsit Ucraina în numai o săptămână şi mulţi dintre ei au venit în România. Printre aceştia sunt şi pacienţi cu transplant şi pacienţi în dializa”, a semnalat Asociaţia Transplantaţilor din România.
Amali Teodorescu, reprezentant al Asociaţiei Transplantaţilor din România, face un apel la toţi cei care vor să-i ajute pe refugiaţii ucraineni cu astfel de probleme de sănătate să contacteze asociaţia.
,,Căutăm să identificăm pacienţii cu transplant şi dializă care vin spre Romania sau au ajuns deja. Am identificat deja pacienţi care au ajuns în Iasi şi Bucureşti”, a postat Amali Teodorescu pe facebook. Până acum sunt 12 persoane cu însoţitori, persoane care au nevoie de medicamente şi diferite bunuri.
Pentru suport financiar românii pot face donaţii (cu menţiunea “REFUGIATI”) la asociaţie: IBAN RO28CECEB21037RON0355814,. CEC Bank, Ag. Pantelimon, Sector 2, Bucureşti
Pacienţii ucraineni care au nevoie de monitorizare a stării post transplant, se pot adresa spitalului „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi (Bulevardul Carol I Nr. 50, Iaşi 700503), la Centrul de Nefrologie Clinică şi de Dializă şi Transplant, condus de prof. Dr. Adrian Covic. Pentru alte probleme medicale, se pot adresa unuia din spitalele, numite “spitale de linia I”:
- Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare (Strada Ravensburg 2, Satu Mare),
- Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” Baia Mare (Strada George Coşbuc 31, Baia Mare 430031)
- Spitalul Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani (Strada Arhimandrit Marchian Nr. 11, Botoşani 710221)
- Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava (Bulevardul 1 Mai 21, Suceava 720224)
- Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe "Sf. Spiridon" Iaşi (Bulevardul Independenţei 1, Iaşi 700111)
- Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui (Strada Ştefan cel Mare 233, Vaslui 730006)
- Spitalul de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Galaţi (Strada Brăilei 177, Galaţi 800578)
- Spitalul Judeţean de Urgenţă Tulcea (Strada Iuliu Maniu nr. 1).
Mai sunt şi „Spitale de linia a II-a” (mai îndepărtate de punctele de frontiera), spitalele judeţene de urgenţă din judeţele: (Zalău, Bistriţa – Năsăud, Cluj, Mureţ, Neamţ, Bacău, Brăila, Constanţa). Potrivit Ministerului Sănătăţii, în spitalele menţionate există un cadru medical care cunoaşte limba ucraineană şi se ocupă de problemele medicale ale refugiaţilor.
Pentru detalii, lămuriri, alte probleme, inclusiv nevoia de medicamente imunosupresoare, contactaţi Asociaţia Transplantaţilor din România la adresa astranrom@gmail.com sau la tel.: 0762244821; 076224482