Asociaţiile care îi reprezintă pe pacienţii cu HIV solicită Ministerului Sănătăţii să actualizeze normele tehnice de realizare a programului naţional de prevenire, supraveghere şi control a infecţiei HIV/SIDA, pentru ca acestea să corespundă necesităţilor actuale.
Astfel, Uniunea Naţională a Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) consideră că normele tehnice intrate în vigoare de la 1 aprilie 2022 nu corespund necesităţilor în ceea ce priveşte lupta cu HIV în România.
"Indicatorii asumaţi prin acest ordin arată că lăsăm lucrurile la voia întâmplării, că infecţia cu HIV nu mai este o prioritate de sănătate publică, ceea ce ne va costa foarte mult. Dacă nu prevenim, dacă nu testăm la timp, vom avea costuri mari în sănătatea oamenilor şi în tratamentul acestora", a declarat directorul executiv al UNOPA, Iulian Petre, citat într-un comunicat al asociaţiei.
"Noi aşa credem, deşi vedem că Ministerul scade costurile inclusiv pentru tratamentul fiecărui pacient", a completat reprezentantul organizaţiei.
Potrivit UNOPA, ultimele norme de realizare a programelor naţionale de sănătate publică, care cuprind şi programul pentru HIV/SIDA, aprobate în acest an prin ordin de ministru, cuprind concepte şi o viziune depăşite de 15 ani.
Astfel, criteriile de includere în tratament prevăzute în ordin nu mai sunt utilizate în România de mulţi ani, acuză UNOPA, iar indicatorii urmăriţi asumaţi sunt mici pentru o ţară care vrea să aibă rezultate în combaterea infecţiei cu HIV.
"Deşi lumea civilizată îşi propune ca ţintă de tratament 95% din persoanele diagnosticate, România alege să rămână la 80%. De asemenea, în loc să ne propunem să testăm toate gravidele, aşa cum ar fi normal, România îşi propune să testeze doar 60% dintre acestea", a spus Iulian Petre.
"Deşi obiectivul asumat spune că vrem să depistăm precoce infecţia HIV, nu se ştie cum se va face asta, pentru că testele rapide HIV sunt reduse cu 30% faţă de ce ne propuneam în 2017, iar testele Elisa HIV sunt reduse cu 50% raportat tot la 2017, în condiţiile în care nevoia de screening şi de testare în populaţie este majoră, după doi ani de pandemie în care testarea HIV a fost redusă la jumătate", a completat reprezentantul UNOPA.
O altă asociaţie din domeniu, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), critică ultimele norme intrate în vigoare, solicitând Ministerului Sănătăţii să retragă le retragă şi să le alinieze cu recomandările internaţionale.
"Toate organizaţiile şi instituţiile internaţionale recomandă ca legile, politicile, toate documentele oficiale referitoare la sănătate să se adopte prin consultarea cu grupurile interesate de problema în cauză (asociaţii de pacienţi, organizaţii de prevenire, persoane afectate de boală, familiile acestora etc). Ministerul Sănătăţii decide singur ce este mai bine pentru populaţia României, ignorând complet pacienţii şi organizaţiile neguvernamentale şi, astfel, încălcând principiile de bună practică şi cooperare", a transmis ARAS, într-un comunicat.
Conform datelor oficiale, la finalul anului trecut existau în România 17.271 persoane infectate cu HIV. În 2021 au fost diagnosticate 559 de cazuri noi de infecţie cu HIV, în urma a circa 243.000 de teste, din care peste 99.000 la gravide.