Autorităţile se aşteaptă la cel mult 2.500 de pacienţi cu Covid-19 la ATI, în scenariul cel mai rău

Autorităţile se aşteaptă la cel mult 2.500 de pacienţi cu Covid-19 la ATI, în scenariul cel mai rău

Autorităţile se aşteaptă la cel mult 2.500 de pacienţi cu Covid-19 internaţi la ATI în scenariul cel mai rău de evoluţie al valului 4, însă unele estimări sugerează că situaţia ar putea fi şi mai gravă, din cauza ratei foarte scăzute de vaccinare din România. 

Vineri, într-o conferinţă de presă, reprezentnaţi ai autorităţilor au arătat care ar putea fi amploarea valului 4 în România, prezentând şi scenariile cu care se lucrează în prezent.

"Avem şi o estimare vizavi de severitatea cazurilor severe. Era în jur de vreo 2.000 - 2.500 de cazuri maximum, cazuri de terapie intensivă, sfârşit de octombrie. Acesta ar fi scenariul cel mai rău. De noi depinde ca aceste lucruri să nu se întâmple", a spus directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Adriana Pistol.

România a ajuns vineri la 9.476 de persoane cu Covid-19 internate în unităţi sanitare, nivel maxim din 27 aprilie, din care 1.116 de sunt internate la ATI, în creştere cu 49 faţă de ziua precedentă şi nivel maxim din 5 mai.

Însă rata de creştere a numărului de pacienţi cu Covid-19 spitalizaţi este rapidă, de circa 400 pe zi - şi de 40-50 de pacienţi în plus pe zi la ATI.

Dacă se menţine acest ritm, România ar putea ajunge la 2.000 de pacienţi cu Covid-19 la ATI la mijlocul lunii octombrie, o situaţie greu de gestionat, în condiţiile în care numărul maxim de pacienţi cu forme severe de boală la ATI a fost de sub 1.600, în valul 3.

Nivelul de 1.000 de pacienţi la ATI a fost atins în valul 4 la atingerea a 7.000 de pacienţi la ATI, după cifrele oficiale avansate de autortităţi, care estimează că numărul maxim de cazuri noi va fi de circa 17.000, în octombrie, potrivit secretarului de stat Andrei Baciu din Ministerul Sănătăţii.

Însă unele estimări sugerează că numărul real de infectări este mult mai mare în prezent.

"Numărul infectărilor a început să crească într-un ritm foarte alert. Oficial avem peste 7.000 de cazuri pe zi. (...) Cifrele reale sunt, de fapt, de 5-7 ori mai mari. Astfel încât astăzi discutăm deja despre 35.000 de cazuri pe zi", a declarat Mihai Marcu, preşedinte al unei reţele private de sănătate, citat într-un comunicat transmis vineri.

"Aceste date, coroborate cu faptul că aproape 80% din infectările cu tulpina delta şi 91% din decese sunt la persoane nevaccinate ar trebui să fie un semnal de alarmă iminent nu doar pentru autorităţi, dar şi pentru noi toţi. Dacă vom continua în acest ritm, riscăm să ajungem, relativ curând, la sute de mii de cazuri pe zi", a completat managerul.

Situa'ia este agravată în România de rata foarte scăzută de vaccinare împotriva Covid-19, de puţin peste 25% din populaţia totală şi de circa 30% din populaţia eligibilă.

Din această cauză, România se confruntă cu o creştere rapidă a numărului de cazuri noi, de spitalizări şi de decese din cauza Covid-19, ce forţează autorităţile să introducă noi restricţii.

În acelaşi timp, statele occidentale care au ajuns la rate de vaccinare de peste 75% din populaţie, precum Norvegia, Danemarca sau Spania, au început să ridice majoritatea restricţiilor impuse populaţiei, ca urmare a reducerii numărului de infectări şi de spitalizări.

viewscnt