Un nou studiu a descoperit că o substanţă chimică, care se formează atunci când digerăm un îndulcitor utilizat pe scară largă, este „genotoxică", ceea ce înseamnă că distruge ADN-ul. Substanţa chimică se găseşte, de asemenea, în cantităţi infime în îndulcitorul în sine, iar această descoperire ridică o serie de întrebări cu privire la modul în care acesta poate contribui la problemele de sănătate.
Îndulcitorul artificial în cauză este sucraloza şi este utilizat pe scară largă pentru a reduce aportul de zaharuri adaugate din alimentaţie, întrucât nu are calorii.
Cercetările anterioare ale aceleiaşi echipe au stabilit că mai mulţi compuşi solubili în grăsimi sunt produşi în intestin după ingerarea sucralozei. Unul dintre aceşti compuşi este sucraloza-6-acetat.
„Noua noastră cercetare stabileşte că sucraloza-6-acetat este genotoxică", spune Susan Schiffman, autorul corespondent al studiului şi profesor adjunct în cadrul departamentului de inginerie biomedicală de la universitatea de stat din Carolina de Nord.
„Am descoperit, de asemenea, că urme de sucraloză-6-acetat pot fi găsite în sucraloza din comerţ, chiar înainte ca aceasta să fie consumată şi metabolizată", a subliniat profesorul.
Pentru a pune acest lucru în context, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară are un prag de îngrijorare toxicologică pentru toate substanţele genotoxice de 0,15 micrograme pe persoană pe zi, explică prof. Schiffman.
„Cercetarea sugerează că urmele de sucraloză-6-acetat dintr-o singură băutură îndulcită cu sucraloză pe zi depăşesc acest prag", a precizat ea.
„Şi asta fără a lua în calcul cantitatea de sucraloză-6-acetat produsă sub formă de metaboliţi după consumul de sucraloză", a adăugat cercetătoarea.
Pentru studiu, oamenii de ştiinţă au efectuat o serie de experimente in vitro prin care au expus celulele sanguine umane la sucraloză-6-acetat şi au monitorizat markerii de genotoxicitate.
„Pe scurt, am descoperit că sucraloza-6-acetat este genotoxic şi că a rupt efectiv ADN-ul în celulele care au fost expuse la această substanţă chimică", a declarat prof. Schiffman.
Cercetătorii au efectuat, de asemenea, teste in vitro care au expus ţesuturile intestinale umane la sucraloză-6-acetat.
„Alte studii au descoperit că sucraloza poate afecta negativ sănătatea intestinelor, aşa că am vrut să vedem ce s-ar putea întâmpla acolo", a explicat ea.
Când au expus sucraloza şi sucraloza-6-acetat la ţesuturile epiteliale intestinale - ţesutul care căptuşeşte peretele intestinal - cercetătorii au constatat că ambele substanţe chimice provoacă „scurgeri intestinale".
Practic, ele fac peretele intestinului mai permeabil. Substanţele chimice deteriorează „joncţiunile strânse" sau interfeţele prin care celulele din peretele intestinal se conectează între ele, au explicat autorii studiului, publicat luni, în Journal of Toxicology and Environmental Health, Part B.
„Un intestin permeabil este problematic, deoarece înseamnă că lucrurile care în mod normal ar fi eliminate din organism prin fecale se scurg în schimb din intestin şi sunt absorbite în fluxul sanguin", au precizat ei.
Cercetătorii au analizat, de asemenea, activitatea genetică a celulelor intestinale pentru a vedea cum răspund acestea la prezenţa sucralozei-6-acetat.
Astfel au descoperit că celulele intestinale expuse la sucraloză-6-acetat aveau o activitate crescută în genele legate de stresul oxidativ, inflamaţie şi carcinogenitate.
„Această lcercetare ridică o serie de îngrijorări cu privire la potenţialele efecte asupra sănătăţii asociate cu sucraloza şi metaboliţii săi", spune prof. Schiffman.
„Este timpul să revizuim statutul de siguranţă şi de reglementare al sucralozei, deoarece dovezile sunt din ce în ce mai multe că aceasta prezintă riscuri semnificative. În orice caz, încurajez oamenii să evite produsele care conţin sucraloză. Este ceva ce nu ar trebui să mănânce", a avertizat cercetătoarea.