Introducerea chirurgiei robotice în domeniul chirurgiei ginecologice este una dintre cele mai remarcabile soluţii de tratament minim invaziv pentru o largă varietate de patologii ginecologice. La ora actuală, intervenţiile chirurgicale ginecologice realizate de echipe chirurgicale supraspecializate cu ajutorul sistemului robotic da Vinci Xi constituie o opţiune ultraperformantă de tratament minim invaziv.
Ce înseamnă chirurgie robotică?
Chirurgia robotică permite medicului chirurg să realizeze intervenţii minim invazive cu ajutorul unui set ultraperformant de instrumente, cu o vedere tridimensională de înaltă rezoluţie a câmpului operator, cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci Xi. Acest sistem include cele mai avansate tehnologii medicale şi informatice disponibile în lume, la momentul actual.
Prin intermediul robotului chirurgical, medicul operator poate manevra instrumentele chirurgicale şi camera video, acţionând asupra unui sistem de braţe articulate. Astfel, robotul asistă chirurgul şi gesturile acestuia sunt transpuse în timp real în mişcări de fineţe şi precizie uimitoare, prin patru braţe multiarticulate, comandate de la o consolă aflată în imediata apropiere a pacientului.
Indicaţiile chirurgiei robotice în cancerele ginecologice
Rezultatele obţinute prin chirurgie robotică în intervenţiile ginecologice sunt remarcabile, iar cele mai multe din afecţiunile ginecologice cu indicaţie chirurgicală, inclusiv cancerele ginecologice, pot beneficia de tratamentul minim invaziv asistat robotic.
Cu predilecţie în cazul cancerului de endometru, conform studiilor de specialitate recente, există certitudinea indicaţiei şi avantajelor chirurgiei minim invazive (robotice sau laparoscopice). În ceea ce priveşte celelalte patologii oncologice ginecologice, precum cancerul de col uterin sau cancerul de ovar, chirurgia robotică oferă un abord mult mai facil pentru aceste intervenţii.
Tehnica robotică îmbunătăţeşte rata de succes în tratamentul chirurgical al cancerului de endometru, prin înalta precizie a manevrelor intraoperatorii şi prin mărirea câmpului operator. Prin precizia selectării marginii de siguranţă a rezecţiilor şi protejarea ţesuturilor sănătoase din jur, chirurgia robotică duce chirurgia ginecologică la un nivel de înaltă performanţă.
În cancerul de col uterin, prin intermediul robotului chirurgical se poate realiza cu mare precizie limfodisecţia pelvină, alături de îndepărtarea chirurgicală a uterului şi a anexelor. Această intervenţie este dificil de realizat clasic sau laparoscopic, în special în regiuni anatomice înguste precum pelvisul.
Robotul da Vinci Xi şi-a dovedit eficacitatea în cancerele ginecologice şi prin stadializarea mai precisă a cancerelor endometriale, prin realizarea histerectomiilor radicale în cazul cancerelor de col uterin şi chiar prin excizia şi stadializarea cancerelor ovariene la debut.
Chirurgia robotică în patologia ginecologică benignă
Din afecţiunile ginecologice cu indicaţie de tratament chirurgical minim invaziv robotic, mai fac parte şi fibromul uterin, chisturi şi tumori ovariene, endometrioza, etc.
Printre numeroasele proceduri chirurgicale din sfera chirurgiei ginecologice ce pot fi realizate robotic se numără histerectomiile, miomectomiile, limfadenectomiile pelvine şi paraaortice sau chirurgia endometriozei. Prin intermediul chirurgiei robotice se realizează operaţii de mare precizie şi acurateţe chiar şi în cele mai dificile cazuri.
Avantajele chirurgiei robotice
Chirurgia robotică reprezintă vârful tehnologic atins în prezent de chirurgia minim invazivă. Cu ajutorul abordului robotic, chirurgul poate realiza disecţii laborioase, de maximă fineţe, în locuri greu accesibile, prezervând cât mai mult ţesut sănătos şi menajând structurile nervoase şi vasculare.
Chirurgia robotică permite o acurateţe de excepţie a intervenţiei chirurgicale, cu rezultate postoperatorii foarte bune şi complicaţii mult reduse, cu un impact benefic semnificativ asupra vieţii pacientului.
Din punctul de vedere al pacientului, chirurgia robotică înseamnă spitalizare redusă, mai puţine complicaţii, recuperare rapidă, cicatrici mai mici şi mai puţin vizibile şi o siguranţă sporită prin acurateţea crescută a actului chirurgical.
Chirurgie robotică în ginecologie, la Spitalul Clinic SANADOR
La Spitalul Clinic SANADOR, pacientele cu afecţiuni ginecologice cu indicaţie operatorie pot beneficia de tratamentul chirurgical avansat prin intermediul sistemului robotic ultraperformant da Vinci Xi, în condiţii de maximă siguranţă.
Cu ajutorul sistemului DaVinci Xi şi a celei mai experimentate echipe medicale, Spitalul Clinic SANADOR oferă o gamă extinsă de intervenţii chirurgicale minim invazive din sfera chirurgiei ginecologice, precum histerectomii totale sau limfadenectomii pelvine şi paraaortice.
Pacientele cu indicaţie pentru tratamentul chirurgical asistat robotic beneficiază de spitalizare scurtă, recuperare rapidă, micşorarea riscului de apariţie a complicaţiilor, a infecţiilor, reducerea pierderii de sânge, precum şi cicatrici postoperatorii mici, cu impact estetic minim.