Boala celiacă: Metodă neinvazivă pentru diagnosticarea bolii

Boala celiacă: Metodă neinvazivă pentru diagnosticarea bolii

Boala celiacă este o tulburare complexă, autoimună, care afectează între 0,3% şi 2,4% din populaţie în cele mai multe state ale lumii. Pentru a putea diagnostica boala celiacă este necesară în prezent efectuarea unei endoscopii, un test extrem de neplăcut şi costisitor şi, în unele cazuri, inutil. Oamenii de ştiinţă au dezvoltat însă recent o metodă neinvazivă care foloseşte saliva şi ar putea ajuta la diagnosticarea bolii celiace.

Boala celiacă trimite semnale greşite sistemului imunitar atunci când pacientul consumă gluten, iar simptomele, cum ar fi durerea de stomac, pierderea în greutate sau anemia sunt foarte frecvente şi similare cu cele ale altor tulburări ale sistemului digestiv, astfel că pacienţii cu  boală celiacă sunt supuşi unei endoscopii. Din păcate, în momentul de faţă sunt mulţi pacienţi non-celiaci cu simptome şi care prezintă un risc genetic, supuşi inutil unei endoscopii. Noua metodă de diagnosticare a bolii celiace ar putea însă reduce considerabil numărul de endoscopii, care sunt efectuate în prezent.

În colaborare cu institutele Biodonostia şi Biocruces şi spitalele Txagorritxu şi Galdakao, cercetătorii de la Ikerbasque şi UPV / EHU au dezvoltat o metodă neinvazivă pentru a ajuta la diagnosticarea bolii celiace care utilizează saliva.

În primul rând, oamenii de ştiinţă au confirmat că aceeaşi inflamaţie observată în intestinul pacienţilor cu boală celiacă ar putea fi detectată în salivă. Inflamaţia a fost apoi cuantificată în probe de salivă de la pacienţii celiaci şi de control. Aceste probe de salivă au fost testate pentru a determina riscul genetic de a dezvolta boala celiacă.

Cu aceste date privind inflamaţia şi riscul genetic, a fost dezvoltată o formulă predictivă. Capacitatea predictivă a acestui model a fost supusă unui test orb implicând 100 de probe de salivă şi care a dus la o rată de succes de 73%. În plus, modelul predictiv a prezentat o sensibilitate de 91%, semnificând o rată de succes de 91% în rândul persoanelor cu boală celiacă.

Ainara Castellanos, cercetătorul principal al studiului, şi Maialen Sebastian, consideră că metoda pe care au dezvoltat-o ​​,,este foarte utilă pentru screeningul pacienţilor cu boală celiacă suspectată înainte de efectuarea endoscopiei”. Ei au recunoscut, de asemenea, că, în ciuda rezultatelor bune obţinute cu modelul lor de predicţie, acesta nu este 100% precis, ceea ce înseamnă că metoda de diagnostic tradiţională actuală nu poate fi exclusă în totalitate. Aşadar, autorii acestui studiu propun că numai acele persoane prezise de acest model cu boală celiacă ar trebui supuse unei endoscopii, ceea ce ar reduce considerabil numărul de endoscopii efectuate în prezent.

De asemenea, au arătat că acelaşi eşantion de salivă poate fi folosit şi pentru a testa riscul genetic al bolii, deci ar putea oferi şi o alternativă neinvazivă la testarea genetică folosind probe de sânge, colectarea probelor de salivă este mai convenabilă decât colectarea sângelui.

viewscnt