Înlocuirea din dietă a cărnii roşii cu alimente vegetale de înaltă calitate, cum ar fi fasolea, nucile sau soia, poate scădea riscul de boli coronariene, arată un nou studiu.
Dovezi substanţiale sugerează că un consum ridicat de carne roşie, în special carne roşie procesată, cum ar fi slănină, hot dog, cârnaţi şi salam, este asociat cu un risc crescut de deces şi boli cronice majore, inclusiv boli coronariene. Potrivit cercetătorilor americani, studiile care arată rezultate inconsistente nu reuşesc adesea să compare carnea roşie cu surse similare de proteine şi energie.
O echipă din SUA a examinat relaţia dintre carnea roşie procesată şi riscul de boli coronariene şi a estimat efectele înlocuirii altor surse de proteine cu carnea roşie cu riscul de boli coronariene. Descoperirile lor se bazează pe date de la 43.272 de bărbaţi americani (vârsta medie de 53 de ani). Participanţii au completat un chestionar de dietă detaliat în 1986 şi la fiecare patru ani după aceea, până în 2016, şi au furnizat informaţii despre istoricul medical şi stilul lor de viaţă.
Înregistrările medicale au fost utilizate pentru a urmări evenimentele coronariene (CHD) fatale şi non-fatale în această perioadă de 30 de ani. În acest timp, au fost documentate 4.456 evenimente CHD, dintre care 1.860 au fost fatale.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că pentru fiecare porţie pe zi, carnea roşie totală a fost asociată cu un risc mai mare cu 12% de CHD ( pentru carnea roşie neprelucrată riscul era cu 11% mai mare, iar pentru carnea procesată cu 15% mai mare).
În comparaţie cu carnea roşie, aportul unei porţii pe zi de surse combinate de proteine vegetale, inclusiv nuci, leguminoase (cum ar fi mazărea, fasolea şi linte) şi soia a fost asociat cu un risc cu 14% mai mic de CHD. Acest risc a fost şi mai mic, de 18% în rândul bărbaţilor cu vârsta peste 65 de ani.
Înlocuirea cărnii roşii cu peşte nu a fost asociată cu riscul de CHD. Cercetătorii spun însă că acest lucru s-ar putea datora metodei de gătit (adică prăjirea la adâncime) şi faptului că acest grup alimentar a inclus şi produse prelucrate din peşte.
„Aceste constatări sunt în concordanţă cu efectele acestor alimente asupra nivelului de colesterol lipoproteic cu densitate scăzută şi susţin un beneficiu pentru sănătate al limitării consumului de carne roşie şi al înlocuirii cu surse de proteine vegetale”, explică oamenii de ştiinţă, potrivit Science Daily.com.