Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA) desfăşoară o campanie de informare şi conştientizare pentru pacienţii cu anemie aplastică şi pentru aparţinătorii acestora. Anemia aplastică este o boală rară a sângelui care afectează doi oameni la un milion şi care poate duce la deces.
Anemia aplastică este o boală rară şi gravă a sângelui, care apare atunci când celulele stem din măduva osoasă se deteriorează şi nu mai sunt produse suficiente celule sanguine pentru a ajuta organismul să funcţioneze normal. Potrivit statisticilor europene, doi oameni la un milion pot primi anual acest diagnostic.
Această formă de anemie poate exista de la naştere sau poate fi dobândită, caz în care este mai frecventă în rândul adolescenţilor şi adulţilor tineri.
Mecanismul prin care apare anemia aplastică idiopată este neclar, dar în majoritatea cazurilor este vorba de funcţionarea deficitară a sistemului imun, care atacă şi distruge celulele stem din măduva osoasă.
Potrivit specialiştilor, printre cauzele cele mai frecvente asociate cu apariţia anemiei aplastice dobândite sunt: expunerea la produse chimice (de exemplu benzen, arsenic anorganic), administrarea anumitor medicamente (precum antibiotice, antineoplazice, antiinflamatoare nesteroidiene, sporuri de aur, quinacrina), hepatitele, sarcina, virusuri (Epstein-Barr şi citomegalovirusul) sau radiaţiile.
Primele semne care indică anemia aplastică sunt reprezentate de numărul mic de celule roşii, albe şi trombocite din sânge, iar deficitul fiecăreia dintre aceste categorii provoacă diferite simptome.
Numărul mai mic de celule roşii în sânge produce oboseală, slăbiciune, dificultăţi de respiraţie, paloarea pielii, gingii şi unghii palide, ameţeală, dureri, mâini şi picioare reci, dureri în piept.
De asemenea, numărul redus de celule albe în sânge duce la febră, infecţii frecvente sau severe, simptome persistente asemănătoare gripei.
Numărul mai mic de trombocite în sânge determină sângerări sau vânătăi uşoare, pete roşii pe piele, sângerări nazale, sângerări ale gingiilor, sânge în scaun şi perioade menstruale grele.
Pe lângă acestea, pacienţii mai pot observa erupţii cutanate, infecţii care durează o vreme mai îndelungată sau greaţă.
„Unui pacient palid, medicul de familie îi recomandă un pachet de analize dintre care obligatoriu o hemoleucogramă. Din studiul acesteia, medicul poate suspecta boala şi ulterior trimite pacientul către medicul specialist hematolog care decide următorii paşi spre diagnosticul corect” a declarat dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov, în conferinţa de presă dedicată lansării campaniei.
Medicii recomandă analize de sânge pentru diagnosticarea afecţiunii, însă pentru un rezultat precis, pot fi necesare şi alte investigaţii, precum biopsia măduvei osoase, ecografii, teste hepatice sau radiografii toracice.
Această formă de anemie nu poate fi prevenită, dar anumite categorii de persoane prezintă un risc mai ridicat, precum: pacienţii diagnosticaţi cu cancer, care urmează sesiuni de radioterapie ori chimioterapie, pacienţii cu anumite boli infecţioase, cei cu tulburări autoimune sau afecţiuni congenitale ce pot afecta măduva osoasă.
Tratamentul anemiei aplastice se adresează simptomelor şi este stabilit în funcţie de severitatea bolii. Acesta poate include medicamente imunosupresoare, transfuzii de sânge sau transplant de celule stem hematopoietice.
"Anemia aplastică nediagnosticată şi netratată corespunzător poate pune viaţa pacienţilor în pericol şi poate duce la complicaţii grave precum sângerarea, infecţii severe, disfuncţii de organ sau afecţiuni grave precum leucemia sau alte boli hematopoietice clonale”, a explicat dr. Daniela Georgescu, medic primar hematolog.
Campania „Anemia Aplastică - Tot ce trebuie să ştii”, lansată de APAA, constă în sesiuni gratuite de consultaţii psihologice pentru a veni în sprijinul pacienţilor şi al aparţinătorilor.
În cadrul acestui demers este lansat un program prin care pacienţii şi familiile acestora vor beneficia săptămânal, în mod gratuit, de consultaţii psihologice de grup, organizate în sistem online.
Campania este lansată în contextul în care specialiştii avertizează că diagnosticul unei afecţiuni grave, precum anemia aplastică, are un impact emoţional puternic atât pentru pacient, cât şi pentru familiile şi prietenii lor.
Sesiunile dedicate pacienţilor au început de luni, 6 februarie, iar cele pentru aparţinători din luna iunie. Vor fi desfăşurate 20 de şedinţe de terapie de grup: primele 16 pentru pacienţi şi ultimele 4 pentru aparţinători.