Cardiologia intervenţională reprezintă o supraspecializare medicală situată la intersecţia dintre cardiologie şi chirurgia cardiovasculară. Această disciplină utilizează tehnici nechirurgicale şi imagistică specializată pentru diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor cu afecţiuni cardiovasculare, bazându-se pe intervenţii endovasculare arteriale sau venoase percutanate. Această ramură medicală inovatoare oferă soluţii avansate de diagnostic şi tratament minim invaziv pentru o serie de probleme legate de inimă şi vasele de sânge.
În cadrul Departamentului de Cardiologie intervenţională al Spitalului Clinic SANADOR, echipa de medici, cu o experienţă vastă şi pregătire deosebită, realizează o paletă largă de proceduri de salvare a inimilor pacienţilor, fără necesitatea unei intervenţii chirurgicale deschise. Prin combinarea abilităţilor medicale cu tehnologia de vârf, se abordează o gamă diversificată de proceduri minim invazive pentru diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor cardiovasculare, inclusiv coronarografii, valvuloplastii, cateterism cardiac, angioplastii cu balon şi stent, arteriografii periferice, proceduri electofiziologice şi implantarea de dispozitive antiaritmice cardiace.
Care sunt principalele indicaţii ale cardiologiei intervenţionale?
Departamentul de Cardiologie Intervenţională din Spitalul Clinic SANADOR asigură servicii de management terapeutic pentru multe afecţiuni cardiace şi ale vaselor mari, incluzând, printre altele, boala aterosclerotică, boli valvulare, anevrisme de aortă toracică şi abdominală, tulburări de ritm şi conducere, precum şi tratamentul afecţiunilor venoase. De asemenea, departamentul efectuează embolizare arterială în scopuri terapeutice, pentru a trata fibroamele uterine.
Boala aterosclerotică este urmărită şi tratată la toate nivelurile: inimă (angină pectorală, infarct miocardic acut), arterele gâtului (stenoze carotidiene care pot genera accident vascular cerebral), stenoze de artere subclavii, care pot duce la ischemii de membru superior, stenoze de artere renale sau de la nivelul membrelor inferioare. La nivelul arterelor picioarelor, ischemia poate apărea la pacienţii cu boală ocluzivă a membrelor inferioare şi, în absenţa unui tratament adecvat, boala arterială periferică poate atinge un stadiu critic, necesitând amputarea membrelor inferioare.
Între valvulopatiile care pot fi tratate prin intermediul cardiologiei intervenţionale se numără stenoza aortică, insuficienţa mitrală şi insuficienţa tricuspidiană. Tratamentul afecţiunilor venoase implică proceduri precum trombaspiraţia pentru trombozele venoase profunde la nivelul axului venos al membrelor inferioare, precum şi proceduri de plastie cu balon şi implantare de stent.
Pentru tratarea bolnavilor cardiovasculari, este necesară însă o abordare multidisciplinară, integrată, care poate fi asigurată cel mai eficient de către o echipă de specialişti, care stabilesc care sunt etapele necesare unui tratament eficient pentru fiecare pacient în parte. La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu boli grave ale inimii pot beneficia de expertiza echipei inimii, care include, pe lângă medici cardiologi şi chirurgi cardiovasculari, şi cardiologi intervenţionişti.
Cum se efectuează astfel de procedurile avansate?
În domeniul cardiologiei intervenţionale, procedurile de diagnostic şi tratament sunt efectuate printr-un abord endovascular, ceea ce implică realizarea unei mici incizii într-o arteră sau venă, pentru a introduce un cateter. Prin acest mod de intervenţie minim invaziv se pot evita intervenţiile chirurgicale tradiţionale, deschise, care sunt asociate cu riscuri semnificative. Avantajele pentru pacient sunt multiple, incluzând mai puţine complicaţii, disconfort postoperator minim, cicatrici aproape imperceptibile, perioade mai scurte de spitalizare şi recuperare mai rapidă în comparaţie cu intervenţiile chirurgicale cardiovasculare clasice.
Un exemplu frecvent al unei astfel de proceduri este coronarografia, care permite analizarea arterelor coronare. În cadrul intervenţiei, se poate realiza şi angioplastia cu balon şi implantarea de stent pentru tratarea stenozelor de la nivelul acestor vase. În cazul unui infarct miocardic acut, o procedură de salvare a vieţii este angioplastia percutană cu stent şi trombaspiraţie, care restabileşte fluxul sanguin în inimă.
Spitalul Clinic SANADOR este echipat cu tehnologii medicale ultraperformante, multe dintre ele introduse pentru prima dată în România. Departamentul de Cardiologie Intervenţională dispune de două angiografe Philips Azurion 7 de ultimă generaţie, echipate cu cele mai avansate tehnologii medicale. Pentru asigurarea siguranţei pacienţilor, procedurile de cardiologie intervenţională sunt efectuate într-un mediu steril, asigurat de un sistem modern de ventilaţie cu presiune pozitivă, care oferă multiple avantaje, precum aspiraţia ionilor generaţi în timpul procedurilor şi reducerea expunerii la radiaţii pentru pacient şi medic.
Care sunt procedurile de cardiologie intervenţională efectuate la SANADOR?
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la consultaţii de cardiologie intervenţională asigurate de medici empatici şi foarte bine pregătiţi, cu multiple stagii de formare în ţară şi în străinătate, dar şi la dotări de ultimă generaţie. Printre procedurile diagnostice şi terapeutice care au loc în Laboratorul de Angiografie şi Cateterism cardiac din Departamentul de Cardiologie Intervenţională se regăsesc: coronarografia, procedeu endovascular pentru vizualizarea vaselor de sânge de la nivelul inimii, arteriografia, metodă minim invazivă pentru vizualizarea arterelor periferice, angioplastia cu balon şi stent – tratament endovascular pentru lărgirea arterelor îngustate sau blocate de plăcile de aterom, diagnosticarea bolilor venoase, dar şi angioplastia percutană cu stent cu tromboaspiraţie, prin care se tratează infarctul miocardic acut.
În acelaşi laborator pot fi efectuate şi intervenţii pentru afecţiuni coronariene şi arteriale periferice, dar şi tratamente structurale precum protezarea valvulară aortică TAVI, prin care poate fi tratată stenoza aortică; repararea endovasculară a anevrismului de aortă abdominală EVAR sau aortă toracică TEVAR.
La Spitalul Clinic SANADOR, procedurile structurale de tip TEVAR, EVAR sau TAVI sunt efectuate de medici cardiologi supraspecializaţi în cardiologia intervenţională, cu multă experienţă. Aceştia beneficiază de sprijinul unei întregi echipe medicale, din care nu lipsesc specialiştii în anestezie-terapie intensivă, chirurgie cardiovasculară, chirurgie vasculară, cardiologie sau imagistică medicală.