Cât cântăreşte sistemul imunitar uman?

Cât cântăreşte sistemul imunitar uman?

Alcătuit dintr-o varietate de ţesuturi pregătite să ne protejeze împotriva invadatorilor, sistemul imunitar al organismului uman este o masă activă de aproximativ 1,8 trilioane de celule, potrivit unei noi cercetări. Dacă vă este greu să înţelegeţi această cifră uluitoare, conversia s-ar putea face în felul următor: la un om adult de talie medie, aceste celule imunitare cântăresc împreună în jur de 1,2 kilograme, cam cât un ananas sau greutatea normală a şase hamsteri, în funcţie, bineînţeles, de mărimea persoanei.

Nemulţumiţi de estimările existente, o echipă de cercetători de la Institutul pentru Ştiinţe Weizmann, din Israel, a calculat câte celule imune există în corpul uman, unde se află şi cât cântăresc în mod unitar.

Autorii s-au bazat pe modelul de referinţă implicit al corpului uman, respectiv un bărbat adult de 70 de kilograme şi jumătate, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani, ceea ce presupune limitări evidente atunci când aceste rezultate sunt aplicate la alte grupe de sex, greutate şi vârstă.

Calculele anterioare referitoare la sistemul imunitar au folosit metode diverse pentru a analiza corpul masculin, s-au concentrat în mare parte asupra unor ţesuturi sau tipuri de celule specifice, sau au studiat rozătoare, limitând în ambele cazuri generalizarea lor la oameni.

„În ciuda bogăţiei de studii care investighează sistemul imunitar uman în diferite abordări, este nevoie de un recensământ cuprinzător al distribuţiei şi masei diferitelor tipuri de celule imunitare", scriu cercetătorii în studiul lor.

O întrebare presantă în rândul imunologilor este aceea referitoare la  organul care reprezintă cel mai mare rezervor de celule imune din corpul uman.

Se spune adesea că tractul gastrointestinal conţine cele mai multe celule imune, deşi unele studii au arătat că ganglionii limfatici, şi nu intestinul, sunt cei mai imunogeni.

Ganglionii limfatici sunt mici ţesuturi în forma unor boabe de fasole de-a lungul vaselor limfatice, unde se află localizate celulele imune înainte de a intra în fluxul sanguin.

Cu toate acestea, există în mod clar o legătură puternică între celulele imune din intestin, sănătate şi boală.

Cercetătorii de la Institutul de Ştiinţe Weizmann şi-au câştigat un oarecare renume ca experţi în numărarea celulelor din organism şi în demontarea unor mituri în acest sens.

Recent, ei au revizuit estimările privind numărul de celule bacteriene din corpul uman, descoperind că nu suntem depăşiţi numeric cu 10:1, aşa cum se credea anterior.

Ei au calculat, de asemenea, cât de des se refac celulele corpului uman: celulele care căptuşesc intestinul sunt înlocuite la câteva zile, celulele sanguine se reînnoiesc la câteva luni, în timp ce alte celule, cum ar fi neuronii, pot dura o viaţă întreagă.

În cel mai recent studiu al lor, echipa a compilat măsurători din cercetări anterioare şi analize ale probelor de ţesut pentru a estima abundenţa celulelor imune din întregul organism, observând modul în care numărul acestora poate varia în funcţie de infecţii, sex, greutate şi vârstă.

Vizualizarea datelor privind localizarea celulelor imune în corpul uman. Cartografierea diferitelor tipuri de celule imune care se găsesc în tot corpul; analiza arată că majoritatea celulelor imune rezidă în sistemul limfatic şi în măduva osoasă, nu în tractul gastrointestinal (GI). Credit: Sender et al., PNAS, 2023)

Cercetătorii au extrapolat rezultatele calculate în rândul bărbaţilor adulţi pentru a estima numărul de celule imune la femeile adulte şi la copii, bazându-se în principal pe proporţiile corpului.

În comparaţie cu un bărbat de 73 de kilograme în vârstă de 20 de ani, o femeie adultă de aceeaşi vârstă care cântăreşte 60 de kilograme ar avea probabil în jur de 1,5 trilioane de celule imune, însumând un total de 1 kilogram.

Un copil în vârstă de 10 ani ar avea ceva mai puţine: 1 trilion de celule imunitare, cântărind cam în jur de 600 de grame.

Totuşi, aceste rezultate trebuie interpretate cu prudenţă, deoarece femeile sunt mai predispuse la boli autoimune, precum artrita reumatoidă şi lupusul, iar sistemul imunitar al copiilor este încă în curs de maturizare.

Limfocitele, care cresc anticorpi pentru a neutraliza invadatorii şi pentru a organiza atacuri celulare, reprezintă aproximativ 40% din celulele imune, potrivit studiului, dar, întrucât sunt printre cele mai mici celule din organism, ele reprezintă doar 15% din întreaga masă a sistemului imunitar.

Neutrofilele, care sunt produse în măduva osoasă şi înghit intruşii bacterieni, reprezintă alte 40% din celulele imune şi 15% din masa totală a sistemului imunitar.

Pe de altă parte, macrofagele, celulele dendritice şi mastocitele, care sunt de 3 până la 10 ori mai mari, reprezintă mai puţin de 20% din celulele imune, dar contribuie la peste 60% din masa celulelor imunitare, scriu autorii.

Mai mult, intestinul cuprinde doar 3% din toate celulele imune din corpul uman, în timp ce doar 2% se găsesc în sânge.

Asta înseamnă că cele mai importante organe imunologice sunt de fapt ganglionii limfatici, măduva osoasă şi splina, unde se află majoritatea limfocitelor şi neutrofilelor.

Potrivit concluziilor acestei cercetări, intestinul găzduieşte cea mai mare parte a plasmocitelor şi, prin urmare, reprezintă cel mai mare contribuitor la imunitatea mediată de anticorpi a organismului.

Studiul a fost publicat recent în revista PNAS.

viewscnt