Peste un milion de adulţi din SUA suferă de scleroză multiplă, potrivit Societăţii Americane de Scleroză Multiplă care susţine că numărul celor care vor avea această boală va creşte anii următori. Un nou studiu a calculat costurile directe şi indirecte pentru scleroza multiplă în 2019.
Scleroza multiplă (SM) i-a costat în 2019 pe americani aproximativ 85,4 miliarde de dolari. Această sumă a inclus peste 63 de miliarde de dolari costuri medicale directe şi 22 de miliarde de dolari costuri indirecte non-medicale.
„Descoperirile acestui studiu ajută la evidenţierea poverii SM în SUA şi sperăm că rezultatele noastre vor contribui la luarea deciziilor cu privire la resursele de sănătate legate de SM”, a spus Bruce Bebo, vicepreşedintele executiv pentru cercetare al Societăţii Naţionale de Scleroză Multiplă din SUA şi autorul studiului.
Medicamentele eliberate pe bază de reţetă au reprezentat cea mai mare parte (54%) din costurile medicale directe, respectiv aproape 38 de miliarde de dolari. Au urmat medicamentele administrate în clinici care s-au ridicat la 6,7 miliarde de dolari (12%) şi îngrijirea în ambulatoriu la 5,5 miliarde de dolari (9%), au raportat cercetătorii.
Pacientul american cu SM a suportat costuri medicale în medie de peste 65.000 USD. Costul anual pentru o persoană care ia medicamente pentru SM a variat de la 57.000 USD la aproape 93.000 USD, potrivit raportului publicat în revista Neurology.
Dar medicamentele şi îngrijirea medicală nu sunt singurii factori care contribuie la povara economică generală a SM. Persoanele cu această boala neurologică, în care sistemul imunitar al unei persoane atacă creierul şi măduva spinării, ar putea fi nevoite să-şi limiteze munca sau să nu mai lucreze deloc, reducându-şi productivitatea şi veniturile.
SM este o boală imprevizibilă a sistemului nervos central care are foarte multe simptome de la amorţeală, furnicături, schimbări de dispoziţie, până la probleme de memorie, durere, oboseală, orbire şi paralizie, astfel că mulţi pacienţi nu mai pot munci, ba mai mult au nevoie de îngrijire, astfel că membrii familiei pacienţilor ar putea fi nevoiţi să renunţe la locurile de muncă pentru a acţiona ca îngrijitori.
„Scleroza multiplă este o boală costisitoare, iar efectele debilitante ale SM pot duce la perturbări considerabile ale vieţii de zi cu zi, inclusiv munca, independenţa fizică, mobilitatea şi interacţiunea socială”, a declarat Bebo potrivit WebMd.com
Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat cererile de la Medicare (cea mai mare societate de asigurări din SUA), asigurările a 10.600 de persoane cu SM şi aproape 106.000 a altor persoane. De asemenea, au chestionat aproximativ 950 de participanţi şi îngrijitorii lor cu privire la costurile indirecte, cum ar fi pierderea locului de muncă sau pierderea productivităţii la locul de muncă, costul îngrijitorilor plătiţi şi neplătiţi şi modificările la domiciliu.
„În prezent, în SUA există aproximativ un milion de adulţi cu SM şi am estimat că până în 2039 vor fi aproape 1,2 milioane de oameni care trăiesc cu SM. Povara economică va creşte la 108,1 miliarde de dolari”, a subliniat Bruce Bebo.
În România, în primele 9 luni ale anului trecut au fost trataţi 5022 de pacienţi cu scleroză multiplă (SM) în cadrul Subprogramului naţional, iar in cadrul programelor cost volum au fost trataţi 397 de pacienţi, potrivit datelor CNAS, prezentate în cadrul dezbaterii ,,Multiple Sclerosis360”.