Postura corpului este importantă nu doar ziua, ci şi noaptea, fiindcă adoptarea diferitelor poziţii de dormit poate avea un efect asupra umerilor, gâtului şi coloanei vertebrale. O poziţie proastă în somn poate fi cauza încordărilor inutile ale muşchilor sau ligamentelor.
În medie, petrecem aproximativ o treime din viaţă dormind. Pe măsură ce îmbătrânim, găsirea unei poziţii potrivite devine tot mai importantă pentru a face faţă durerilor de zi cu zi şi bolilor cronice de care suferim.
Poziţia corpului are mai multe efecte diferite asupra sănătăţii tale, de aceea e important să ştiţi care e cea mai sănătoasă poziţie de dormit pentru tine. O poziţie proastă poate fi cauzată de: stres, muşchi posturali slabi, muşchi inflexibili, sarcină, obezitate, muşchi prea strânşi, purtarea pantofilor cu toc înalt.
Dormitul pe o parte
Majoritatea adulţilor au tendinţa de a dormi pe o parte, unii preferă pe stânga, alţii pe dreapta. De fapt, studiile arată că adulţii petrec mai mult de jumătate din timpul lor de somn dormind pe o parte. Se crede că acest lucru devine mai frecvent pe măsură odată ce se avansează în vârstă, pe măsură ce se pierde din flexibilitatea coloanei vertebrale. Dormitul pe o parte sau cu picioarele încovoiate în poziţia fetală vă poate ajuta să vă menţineţi căile respiratorii deschise. Acest lucru poate reduce sforăitul şi apneea uşoară în somn.
Somnul pe burtă
Dormitul pe burtă determină o frecvenţă cardiacă mai mare şi presupune mai multă energie pentru a vă ridica corpul împotriva gravitaţiei. Dacă dormiţi pe burtă, asiguraţi-vă că nu vă îndoiţi doar din talie când vă mişcaţi noaptea. Pentru a vă menţine coloana vertebrală aliniată corect, mişcaţi tot corpul în acelaşi timp. Puteţi ajuta la îmbunătăţirea alinierii corpului punând o pernă sub stomac sau pelvis
Dormitul pe spate
Dormitul pe spate poate fi una dintre cele mai bune poziţii pentru a vă îmbunătăţi postura de dormit. Reduce presiunea asupra braţelor şi picioarelor. Persoanele cu dureri de gât sau de spate, în special în partea inferioară a spatelui, spun că că este cea mai confortabilă poziţie.
Reţineţi însă că dormitul pe spate poate provoca agravarea altor afecţiuni, cum ar fi sforăitul şi apneea în somn. De asemenea, poate declanşa arsuri la stomac sau boala gastroesofagiană (GERD). Femeile însărcinate ar trebui, de asemenea, să evite să doarmă pe spate, în al treilea trimestru de sarcină, deoarece există o posibilă legătură cu naşterile de feţi morţi, potrivit siteului webmd.com.
Poziţia pernei şi alegerea pernei potrivite pentru poziţia preferată de dormit sunt, de asemenea, importante. Presiunea asupra coloanei vertebrale şi a gâtului este diferită în funcţie de poziţie, aşa că perna poate ajuta la corectarea acesteia.
Cei care dorm pe spate caută o pernă care să umple spaţiul dintre gât şi pat. Dacă vă puteţi vedea picioarele în timp ce staţi întinşi, perna este probabil prea înaltă. Perna trebuie să susţină capul, gâtul şi curba naturală a umerilor. Cei care preferă să doarmă pe burtă au nevoie de o pernă mică şi plată pentru a-şi menţine capul la nivel şi uniform. Aceste persoane pot dormi chiar şi fără pernă, dacă este mai confortabil.
Totul e ca dimineaţa când vă treziţi să vă simţiţi odihniţi şi fără dureri de spate sau de gât. Fiţi atenţi şi la obiceiurile legate de somn, fiindcă joacă şi ele un rol important.
Cercetătorii de la Universitatea Northwestern au constatat că expunerea chiar şi la o lumină ambientală moderată în timpul somnului de noapte dăunează sănătăţii inimii, mai precis funcţiei cardiovasculare şi creşte rezistenţa la insulină în dimineaţa următoare comparativ cu dormitul într-o cameră întunecată.