Nou biomarker pentru diagnosticarea precoce a bolii Parkinson

Nou biomarker pentru diagnosticarea precoce a bolii Parkinson

Oamenii de ştiinţă au identificat un nou biomarker în lichidul cefalorahidian care permite o diagnosticare mai precisă şi precoce a bolii Parkinson. Această descoperire ar putea schimba semnificativ modul în care boala este detectată şi monitorizată, îmbunătăţind semnificativ şansele pentru o intervenţie terapeutică eficientă.

Boala Parkinson este o afecţiune neurodegenerativă diagnosticată, de obicei, în stadii avansate, pe baza simptomelor clinice, în principal a tulburărilor motorii. Însă până în acel moment, creierul este deja grav şi ireversibil afectat.

Mai mult, diagnosticarea este dificilă şi adesea incorectă, întrucât boala are multiple forme şi simptome care pot fi confundate cu cele ale altor afecţiuni.

O echipă de cercetători de la PRODI Center for Protein Diagnostics din cadrul Universităţii Ruhr Bochum, Germania, împreună cu compania de biotehnologie betaSENSE, au descoperit acum un nou biomarker în lichidul cefalorahidian, care poate facilita un diagnostic mai precis în stadiile incipiente ale bolii Parkinson şi poate oferi informaţii despre progresia afecţiunii şi eficacitatea terapiei. 

Cercetătorii şi-au prezentat rezultatele în numărul din 25 aprilie al revistei EMBO Molecular Medicine.

Boala Parkinson se caracterizează prin pierderea celulelor nervoase dopaminergice din creier, ceea ce duce de obicei la agravarea progresivă a tulburărilor motorii pe măsură ce simptomele evoluează.

Administrarea suplimentelor cu dopamină poate compensa pierderea acestor neuroni şi poate ameliora temporar simptomele.

Modificarea anormală a unei proteine-cheie, alfa-sinucleină (αSyn), joacă un rol esenţial în dezvoltarea bolii Parkinson.

„Aceste modificări anormale determină proteina să devină lipicioasă, favorizând formarea unor complexe mai mari, cunoscute sub numele de oligomeri. Ulterior, aceşti oligomeri generează filamente fibrilare lungi, care se acumulează şi formează corpi Lewy de dimensiuni macroscopice în creier”, a explicat prof. Klaus Gerwert, fondator şi director general al PRODI şi director general al betaSENSE, citat într-un comunicat.

În două cohorte independente, însumând 134 de participanţi, cercetătorii de la Bochum au demonstrat,  cu o sensibilitate şi specificitate de peste 90%, că această modificare structurală anormală a αSyn în lichidele corporale reprezintă un biomarker viabil pentru diagnosticarea bolii Parkinson.

Cercetarea a fost realizată folosind probe de lichid cefalorahidian de la pacienţi, analizate cu ajutorul unei tehnologii avansate de diagnosticare - iRS - dezvoltată de compania betaSENSE şi care a fost deja implementată pentru diagnosticarea Alzheimer.

S-a demonstrat anterior, într-un studiu avansat, că modificarea anormală a biomarkerului beta-amiloid (βA) poate semnala riscul de boală Alzheimer cu o precizie ridicată, chiar şi cu 17 ani înainte de stabilirea diagnosticului clinic.

Cercetători au adoptat acum această abordare pentru diagnosticarea bolii Parkinson.

Această tehnologie combină recunoaşterea imunologică a proteinelor cu analiza spectroscopică în infraroşu pentru a detecta modificările anormale ale structurii proteinelor.

Utilizat în diagnosticul bolilor neurodegenerative precum Parkinson şi Alzheimer, iRS identifică din timp proteinele anormale în lichidele corporale, cu o acurateţe de peste 90%.

Această metodă permite diagnosticarea precoce şi monitorizarea răspunsului la tratament.

Pe lângă aplicaţiile de diagnostic, tehnologia poate contribui şi la dezvoltarea de noi substanţe active şi la dovedirea eficacităţii acestora în studiile clinice.

viewscnt