Terapiile celulare au evoluat în ultimii ani, devenind un element esenţial în tratamentul cancerelor hematologice şi ale sistemului limfatic, alături de chimioterapie şi imunoterapie. Totuşi, în cazul tumorilor solide, cum ar fi cele de piele, plămâni sau sarcoamele, eficienţa acestor terapii a rămas limitată. Diminuarea masei tumorale a fost constatată doar în cazuri izolate, iar efectele adverse au fost mai pronunţate. Însă un grup internaţional de cercetători a realizat un studiu clinic de fază 1 care indică rezultate promiţătoare pentru o nouă abordare de terapie celulară destinată tumorilor solide.
Grupul de cercetători, coordonat de oamenii de ştiinţă de la Centrul Naţional pentru Tumori (NCT/UCC) din Dresda, Germania, a testat în premieră o terapie celulară cu rezultate promiţătoare şi pentru tumorile solide.
Rezultatele au fost publicate recent în revista Nature Medicine.
Folosind tehnici de inginerie genetică, cercetătorii au integrat în celulele T un tip de mecanism de identificare a ţintelor, pentru a le permite să recunoască proteinele specifice tumorilor.
În cadrul studiului de fază 1, la care au participat 40 de pacienţi, grupul de cercetare a investigat utilizarea unei terapii celulare cu receptori ai celulelor T modificaţi genetic (TCR).
Terapia testată, denumită IMA203, vizează peptida PRAME, care este produsă aproape exclusiv de tumori dar nu şi de ţesuturile sănătoase.
Aceasta permite celulelor T să atace ţintit celulele tumorale fără a deteriora celulele normale.
PRAME este produsă de multe tipuri de tumori, inclusiv melanom, cancer ovarian, sarcoame şi cancer pulmonar.
Peste jumătate dintre pacienţii trataţi, care nu răspunseseră anterior la terapiile standard, au reacţionat pozitiv la această terapie.
Majoritatea dintre aceştia au răspuns la tratament pe o perioadă de opt luni sau chiar mai mulţi ani.
Terapia celulară a fost de asemenea bine tolerată. Efectele secundare, precum febra sau erupţiile cutanate, au fost în general uşoare până la moderate şi de scurtă durată.
„Pentru prima dată, am obţinut un răspuns de durată în tumori solide frecvent întâlnite. Eficienţa terapiei IMA203 depăşeşte cu mult ceea ce putem obţine cu tratamentele actuale de chimioterapie şi imunoterapie. Nu doar că avem mai mulţi pacienţi care răspund la tratament, dar efectele se menţin mult mai mult timp. Avem pacienţi care nu au prezentat recurenţa bolii la peste doi ani după administrarea terapiei IMA203. Unii dintre aceşti pacienţi ar putea fi chiar vindecaţi complet de cancer", a declarat prof. Martin Wermke, primul autor al studiului, citat într-un comunicat.
În următoarea etapă, terapia IMA203 va fi testată într-un studiu mai amplu, destinat pacienţilor cu melanom care nu au răspuns la terapiile imune şi ţintite standard.
În prezent, Centrul NCT/UCC Dresda testează şi alte terapii celulare pentru alte tipuri de cancere ale pielii şi pulmonare.