Cel mai mare proiect de screening al tuberculozei realizat în România, finalizat. De ce este considerat un model de bune practici

Cel mai mare proiect de screening al tuberculozei realizat în România, finalizat. De ce este considerat un model de bune practici

Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", sub coordonarea Ministerului Sănătăţii, a finalizat implementarea celui mai mare program de screening activ al tuberculozei realizat până acum în România. Aproape 100.000 de persoane au beneficiat de serviciile oferite în cadrul proiectului, care este considerat deja un model de bune practici. 

Proiectul, denumit „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al TB, inclusiv al TB latente” - SCREENING TB, a fost implementat cu ajutorul a patru caravane mobile de radiologie şi analize conexe pentru depistarea precoce a tuberculozei, timp de 5 ani, în toate cele 41 de judeţe ale ţării.

Proiectul a furnizat gratuit servicii de diagnostic al  tuberculozei în patru grupuri ţintă: persoane care trăiesc în mediul rural, cu acces deficitar la servicii medicale; persoane fără adăpost şi consumatoare de droguri injectabile din regiunea Bucureşti-Ilfov şi persoane private de libertate sau aflate în arest preventiv.

În total, 94.028 de persoane au beneficiat de serviciile oferite de echipa de screening al tuberculozei, iar 718 persoane cu pregătire medicală au beneficiat de servicii de educare continuă.

Proiectul este unul important mai ales în contextul în care România are o incidenţă ridicată a tuberculozei la nivel european.

E minunat când vedem că în România trendul tuberculozei este descrescător. Din păcate, continuă să fie mare. Cel mai mare număr de bolnavi din Uniunea Europeană e înregistrat în continuare în România. Oamenii au dificultăţi în a accesa serviciile de sănătate, nu numai pentru tuberculoză, dar sunt tot felul de bariere: de bani, de servicii medicale, de ruşine, gradul de educaţie, de înţelegere, etc”, a declarat directorul executiv al STOP TB Partnership Geneva, dr. Lucica Mardale, citat într-un comunicat al Institutului "Marius Nasta".

"Tot ce s-a făcut prin depistarea precoce cu ajutorul caravanelor Screeningul TB a dus diagnosticul şi serviciile de sănătate aproape de oameni. România este o campioană aici, pentru că aveţi date pe o perioadă de 5 ani. Multe ţări au început să se uite mai serios la acest mod de abordare abia anul trecut sau acum doi ani. Sper să continue acest gen de servicii. Aceste rezultate foarte bune trebuie publicate, trebuie să prezentaţi aceste rezultate la nivel internaţional pentru că e un proiect mare, derulat pe o perioadă lungă de timp, în toată ţara. Este o experienţă extrem de bună din care trebuie să înveţe întreaga lume", a completat  dr. Lucica Mardale.

Programul de screening al tuberculozei a vizat 'i grupurile vulnerabile, mai ales din mediul rural, dar şi din penitenciare sau în zona de utilizatori de droguri sau a persoanelor fără adăpost.

În plus, indicatorii stabiliţi iniţial au fost depăşiţi cu cel puţin 20%. Astfel, deşi ţinta era de cel puţin 75.000 de persoane, în final numărul de beneficiari a depăşit 94.000, cu ajutorul partenerilor din zona organizaţiilor neguvernamentale - RAA, ASPTMR, ARAS, CPSS, UNOPA şi SAMU Social.

"Orice pacient depistat precoce nu are semnificaţie numai din punctul de vedere al acordării tratamentului, ci şi din punct de vedere al reducerii transmiterii bolii. Noi, în România suntem într-un proces de schimbare a paradigmei, trecem de la asistenţa medicală şi tratamentul extensiv prin spitalizare continuă la partea de tratament ambulatoriu al tuberculozei, aşa se întâmplă  peste tot, sunt rezultate foarte bune”, a afirmat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

DETALIILE PROGRAMULUI

În cadrul programului a fost dezvoltată şi implementată o metodologie complexă, inovativă de screening cu ajutorul unui program de inteligenţă artificială de tip CAD.

De asemenea, experţii Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta au elaborat două curricule de formare acreditate OAMGMAMR şi CNASR, de care au beneficiat 718 profesionişti implicaţi în prevenirea, depistarea precoce - screening, diagnosticul şi tratamentul precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente.

Pentru implementarea programului, patru caravane dotate şi utilate pentru activitatea de screening au oferit servicii medicale gratuite pentru 94.028 de beneficiari.

De asemenea, opt echipe multidisciplinare formate din medic, psiholog şi asistent social au asigurat accesul la tratament pentru 5.293 de pacienţi şi au asigurat monitorizarea aderenţei la tratament, suportul social, suportul psihologic şi asistenţa medicală.

Tot în cadrul proiectului au fost asigurate servicii de peer-to-peer suport pentru 587 de pacienţi prin activităţi de informare, educare cu privire la tuberculoză, relaţionare cu familia si cadrele medicale, intervenţii de motivare pentru complianţă la tratament.

Proiectul a inclus şi organizarea simpozionului internaţional „SCREENING TB şi migraţia în Europa” pentru peste 500 de participanţi, la care au prezentat lucrări ştiinţifice 49 experţi TB din 14 ţări UE.

Bilanţul proiectului arată că au fost vizitate peste 400 de comunităţi şi mai mult de o jumătate de milion de kilometri au fost străbătuţi cu caravanele, peste 4.500 de ore de screening fiind înregistrate la finalul proiectului.

În total, peste 300 de persoane au fost implicate direct în proiect, din care peste 60 de medici specialişti, care au asigurat servicii pentru peste 100.000 de beneficiari.

“Modelul echipelor care oferă servicii medicale direct în comunitate pare un model de succes. Pledez în continuare pentru prezenţa asistenţilor medicali în astfel de echipe. Mă bucur că România e un model prin rezultatele cu care reuşeşte să încheie un proiect de 5 ani cu finanţare europeană şi iată că vi se propune să multiplicaţi acest model la nivel internaţional”,  este opinia preşedintelui filialei Bucureşti a OAMMR, Carmen Mazilu.

Proiectul a demonstrat o rată de detecţie a tuberculozei de 250,83 cazuri la 100.000 de persoane, de peste 5 ori mai mare decât rata naţională raportată în cadrul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control, de 46,1 în 2022.

“Este important să evidenţiem că în ultimii ani s-au făcut progrese foarte importante în controlul tuberculozei, progrese posibile prin implicarea Ministerului Sănătăţii, oportunităţile din finanţările externe şi eforturile personalului din sistemul de pneumoftiziologie, a personalului din Institutul Marius Nasta precum şi al celor din INSP, dar şi a asociaţiilor nonguvernamentale. Toate aceste acţiuni sunt în linie cu proiectul Screening TB şi reprezintă o dovadă elocventă a efortului comun pentru controlul tuberculozei”, a declarat directorul general al Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Simona Pârvu.

Potrivit reprezentanţilor Institutului Marius Nasta, depistarea prin screening activ al tuberculozei este o modalitate care completează depistarea pasivă pe care PNPSCT o realizează constant. Astfel, datele raportate în primele 9 luni ale anului 2023 evidenţiază o creştere a numărului de cazuri de tuberculoză depistate cu 7% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2022.

Proiectul a fost cofinanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.

Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta este cea mai importantă unitate medicală din România cu specializare în depistarea şi tratarea bolilor pulmonare, inclusiv tuberculoză.

Proiectul POCU/4.9/225/117426 “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” este parte integrantă din Strategia Naţională de Control al Tuberculozei.

viewscnt