Cetăţenii ucraineni care ajung în România au acces la servicii medicale, guvernul definind trei categorii de acces, în funcţie de statutul legal al persoanelor pe teritoriul ţării noastre, a precizat vineri ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila.
Cetăţenilor ucrainieni şi se va oferi un pachet de informaţii la intrarea în ţară în se va regăsi şi o secţiune dedicată accesului la servicii medicale.
"Marea majoritate a celor care au sosit în România, fie că au venit direct din Ucraina, fie că au venit din Republica Moldova, au fost persoane care nu au solicitat statutul de refugiat în România, doar 11 solicitări de azil, ce ne-a determinat să găsim toate căile prin care oamenii care vin din Ucraina să beneficieze de servicii medicale", a spus prof. Rafila, citat de Agerpres.
Din punct de vedere al statului legal al persoanelor pe teritoriul ţării, există trei categorii de acces la servicii medicale: pentru cetăţenii care vin în mod obişnuit, fără a solicita protecţie din partea statului român, pentru solicitanţii de azil şi pentru cei care au primit statutul de refugiat în România.
Astfel, cea mai largă categorie din cei peste 7.000 de cetăţeni ucraineni care au intrat în România şi au rămas pe teritoriul ţării sunt cei care nu au solicitat statutul de refugiat, având drept de şedere pentru cel mult 90 de zile.
Aceştia "beneficiază, din fericire, de prevederile unui acord, foarte vechi, e adevărat, dar care este perfect valabil, l-am verificat la Ministerul Afacerilor Externe, care le conferă cetăţenilor ucraineni dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe teritoriul României", a precizat Alexandru Rafila.
"Aşa că, din punctul ăsta de vedere, lucrurile sunt clare, sigur, pe durata şederii, care aţi înţeles că nu poate să depăşească 90 de zile", a completat ministrul.
Pentru cei care solicită statutul de azilant există prevederi legale care permit accesul la aproape toate categoriile de servicii medicale, dintr-un fond aflat la Ministerul Afacerilor Interne.
A treia categorie include persoanele care au primit statutul de refugiat. "Dacă primesc statutul de refugiat, au aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii români, deci nu este niciun fel de problemă legată de asigurarea serviciilor medicale", a spus prof. Rafila.
Autorităţile au decis să operaţionalizeze structuri la nivelul direcţiilor de sănătate publică (DSP) judeţene şi la nivelul Ministerului Sănătăţii, care să asigure coordonarea şi intervenţia rapidă în cazul sosirii unui număr mare de refugiaţi din Ucraina.
"Există, în momentul de faţă, echipe medicale mobile care se pot deplasa în eventualele centre care vor fi înfiinţate de către MAI, încât să poată să evalueze starea de sănătate a persoanelor de acolo, să le ofere posibilitatea de a se testa, de a se vaccina şi să-i îndrume către serviciile medicale de rutină dacă este cazul", a mai spus Alexandru Rafila.
Autorităţile vor include în pachetul de informaţii pe care-l vor primi cetăţenii ucraineni în momentul în care vor intra pe teritoriul României şi o secţiune dedicată accesului la servicii medicale.