Melanomul este o formă de cancer al pielii dificil de tratat dacă nu este depistat precoce. Imunoterapiile au crescut ratele de supravieţuire, dar nu toţi pacienţii răspund favorabil la ele, iar unii dezvoltă rezistenţă. Uneori, combinaţiile de tratament duc la efecte adverse severe, unele fiind chiar fatale. Acum, un studiu condus de Universitatea Oxford sugerează că un virus comun şi, de obicei, inofensiv ar putea influenţa pozitiv modul în care pacienţii cu cancer de piele răspund la tratamentele actuale.
Citomegalovirusul (CMV) este un virus întâşnit în mod frecvent care, deşi în general nu provoacă simptome, rămâne prezent pe tot parcursul vieţii în organism la aproximativ 50–60% dintre adulţi. La indivizii sănătoşi, CMV este ţinut în stare latentă de către sistemul imunitar. Totuşi, acest proces remodelează profund funcţionarea sistemului imunitar.
Studiul, publicat în revista Nature Medicine, a analizat modul în care CMV a influenţat răspunsul imun al 341 de pacienţi cu melanom care primeau imunoterapie - un tip de tratament oncologic ce stimulează sistemul imunitar să recunoască şi să combată celulele canceroase.
Această cercetare, prima de acest gen, sugerează că infecţia cu CMV ar putea îmbunătăţi rezultatele tratamentului în cazul pacienţilor cu melanom care urmează imunoterapie mai puţin intensă şi ar putea reduce semnificativ frecvenţa reacţiilor adverse severe.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că infecţia cu CMV poate întârzia dezvoltarea şi răspândirea melanomului, indicând faptul că răspunsul imun la CMV ar putea influenţa şi dezvoltarea cancerului.
Rezultate cheie ale studiului:
-
Răspuns mai bun la imunoterapie: Pacienţii pozitivi la CMV au prezentat un răspuns mai bun la terapia cu un singur medicament anti-PD-1, care blochează proteina PD-1 şi ajută sistemul imunitar să atace celulele canceroase. Medicamentele anti-PD-1 sunt o clasă de terapii imunologice care acţionează asupra unui punct de control imunitar cunoscut sub numele de PD-1 (proteina 1 a morţii celulare programate), o proteină de pe suprafaţa limfocitelor T care, în mod normal, reglează răspunsul imun pentru a preveni atacarea celulelor sănătoase ale organismului. Cancerul profită de această cale pentru a scăpa de atacul sistemului imunitar. În cazul celor care primeau această terapie pentru a preveni recidiva melanomului, pacienţii CMV-pozitivi au avut o probabilitate mai mică de recidivă. Totuşi, ratele de răspuns au rămas similare, chiar şi în cazul utilizării combinaţiei de tratament. Rezultatele sugerează că evaluarea prezenţei infecţiei cu CMV ar putea fi utilă pentru adaptarea tratamentului în mod personalizat.
-
Mai puţine efecte adverse grave: Pacienţii CMV-pozitivi au prezentat rate mai scăzute de complicaţii severe asociate cu sistemul imunitar în timpul tratamentului, în special colita (inflamaţia colonului). Rezultatul subliniază că testarea pentru CMV înainte de iniţierea tratamentului ar putea contribui la prevenirea sau gestionarea mai eficientă a efectelor adverse.
-
Posibilă protecţie împotriva melanomului metastatic: Persoanele cu CMV au dezvoltat melanom metastatic mai târziu în viaţă decât cele fără infecţie. În plus, pacienţii cu mutaţii BRAF (prezente în aproximativ 40% dintre cazurile de melanom) păreau să aibă o protecţie suplimentară. Acest rezultat sugerează că virusul ar putea oferi o protecţie împotriva progresiei melanomului, iar cercetările ulterioare ar putea sprijini dezvoltarea unor terapii preventive.
Studiul indică faptul că CMV ar putea stimula un tip de celule T, importante în apărarea organismului împotriva cancerului.
„Imunoterapiile actuale pot cauza efecte secundare grave la unii pacienţi, care pot duce, uneori, la complicaţii permanente. Infecţia anterioară cu CMV ar putea ajuta la determinarea eficienţei tratamentului, de la caz la caz, şi ar putea contribui la alegerea celui mai potrivit tratament pentru fiecare pacient”, notează autorii.
„Lucrarea noastră are implicaţii fundamentale în înţelegerea dezvoltării cancerului de piele, demonstrând că factori care influenţează sistemul imunitar, fără legătură directă cu cancerul, pot avea efecte neaşteptate asupra evoluţiei melanomului.”
Este pentru prima dată când un virus comun, fără legătură cu cancerul, are un rol în influenţarea evoluţiei melanomului şi a eficienţei terapiei.
Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste descoperiri la scară mai largă şi pentru a explora dacă strategiile bazate pe CMV ar putea îmbunătăţi eficienţa imunoterapiei.
Totuşi, aceste descoperiri ar putea deschide noi direcţii pentru imunoterapia personalizată, permiţând o mai bună direcţionare a tratamentelor şi reducerea riscului de efecte adverse. Ele sugerează, de asemenea, că istoricul infecţiilor virale ar putea fi un factor esenţial în anticiparea succesului terapeutic.