Circa 85% dintre rezidenţii de chirurgie cardiovasculară din România renunţă după primul an şi se reorientează spre alte specializări, din cauză că nu au posibilitatea să înveţe şi de la medicii din spitalele şi clinicile private din ţară, a declarat joi chirurgul Victor Costache, profesor la Facultatea de Medicină din Sibiu.
"E un subiect care doare. Am foarte multe exemple de medici rezidenţi deosebit de capabili. Rata de abandon în chirurgia intervenţională a rezidenţilor după anul I în momentul de faţă, în România anului 2018, este de 85%”, a spus prof. dr. Costache, citat de Agerpres.
Medicul susţine că rezidenţii “sprijină pereţii în aşa-numitele centre mari şi îşi dau seama după primul an că îşi ratează viitorul şi fac altceva”.
Chirurgul consideră că de vină pentru această situaţie este legislaţia din România.
“Paradoxal, în Franţa am avut rezidenţi români. Deci, legea din România este aberantă. Primeam rezidenţi din România care puteau fi formaţi fără nicio problemă, într-un spital sau chiar într-o clinică privată din Franţa sau din Germania, lucru care nu mai era valabil în România", a spus Victor Costache.
Chirurgul consideră că această situaţie reprezintă „o aberaţie a sistemului sanitar şi educaţional din România”, care trebuie corectată.
Facultatea de Medicină din Sibiu îşi doreşte o colaborare pentru pregătirea rezidenţilor şi în spitalul privat din oraş.
Mai multe Facultăţi de Medicină din ţară au solicitat Ministerului Sănătăţii să permită ca în 2019 rezidenţii să poată fi pregătiţi şi în clinicile private româneşti.
În 23 noiembrie, guvernul a majorat numărul locurilor la rezidenţiat cu 315, până la 5.730, motivând că în urma concursului desfăşurat în 18 noiembrie a existat un număr semnificativ de candidaţi care au obţinut aceeaşi notă şi că România se confruntă cu o criză de medici.