Cinci tipuri de bacterii asociate cu cancerul de prostată

Cinci tipuri de bacterii asociate cu cancerul de prostată

Cercetătorii englezi au identificat cinci tipuri de bacterii asociate cu cancerul de prostată agresiv. Descoperirile lor ar putea duce la noi tratamente pentru această boală oncologică, în prezent cea mai frecventă formă de cancer în rândul bărbaţilor.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din East Anglia (UEA) din Regatul Unit au analizat mostre de urină sau ţesut de la 600 de pacienţi cu sau fără cancer de prostată. Cele cinci tipuri de bacterii au fost comune în probele de urină şi ţesut recoltate de la bărbaţii care sufereau de cancer de prostată agresiv.

,,Toate bacteriile sunt anaerobe, ceea ce înseamnă că pot creşte fără oxigen. Ştim deja câteva asocieri puternice între infecţii şi cancer. De exemplu, prezenţa bacteriei Helicobacter pylori în tractul digestiv poate duce la ulcere gastrice şi este asociată cu cancer de stomac, iar unele tipuri de virus HPV pot provoca cancer de col uterin. Am vrut să aflăm dacă bacteriile ar putea fi legate de modul în care cancerul de prostată creşte şi se răspândeşte”, a explicat Colin Cooper, liderul proiectului, profesor la Şcoala de Medicină din Norwich, UEA.

Pe lângă identificarea celor cinci tipuri de bacterii, cercetătorii au identificat şi mecanismele biologice potenţiale ale modului în care aceste bacterii pot fi legate de cancer.

„Puţine se ştie despre ce cauzează unele tipuri de cancer de prostată să devină mai agresive decât altele. Acum avem dovezi că anumite bacterii sunt implicate în acest lucru şi fac parte din puzzle”, a adăugat Clark, conform siteului Webmd.com.

Co-autorul acestui studiu, Jeremy Clark, susţine că acest tip de cancer este mai frecvent o boală cu care mor bărbaţii decât una din cauza căreia mor. Decesele cauzate de cancer de prostată ar putea fi prevenite însă, dacă s-ar introduce screeningul ţintit pentru bărbaţii cu un risc genetic mai mare de boală, sunt de părere oamenii de ştiinţă de la UCL (University College London). Aceştia cred că un deces din şase ar putea fi prevenit.

„Cancerul de prostată este cauza principală a deceselor cauzate de cancer la bărbaţii din Marea Britanie, dar screeningul nu se efectuează. Studiul nostru arată că screeningul ţintit poate reduce diagnosticele inutile, contribuind în acelaşi timp la prevenirea deceselor din cauza bolii”, a declarat profesorul Nora Pashayan (UCL Applied Health Research), autor principal al studiului, potrivit sciencedaily.com.

Afecţiunea reprezintă a doua cauză de deces prin cancer la bărbaţi, după cancerul de plămâni. În România, cancerul de prostată este a treia cea mai frecventă formă de cancer diagnosticată la bărbaţi, potrivit ultimelor date oficiale. Doar în anul 2018, peste 6.000 de bărbaţi din România au fost diagnosticaţi cu cancer de prostată, iar aproape 2.500 au murit din cauza afecţiunii.

viewscnt