În sistemul public de sănătate există un număr insuficient de medici oncologi, care trebuie să consulte şi să îngrijească un număr foarte mare de pacienţi, a atras atenţia preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), prof. univ. dr. Cătălina Poiană, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului.
CMMB a transmis un mesaj de susţinere pentru medici şi pacienţi, subliniind că una din marile probleme din România în lupta împotriva cancerului este reprezentată de lipsa unui număr suficient de medici oncologi.
"Când vorbim de managementul cancerului, este obligatoriu să discutăm de numărul medicilor oncologi din sistemul public de sănătate. Pacientul oncologic nu trebuie să fie nevoit să aştepte la cozi în spitale sau la cabinete, din cauza faptului că un medic oncolog trebuie să consulte şi să îngrijească un număr foarte mare de pacienţi", a afirmat prof. Cătălina Poiană, citată într-un comunicat al Colegiului.
O altă problemă este lipsa screening-ului pentru cancer, astfel că de foarte multe ori, afecţiunile oncologice sunt depistate târziu.
"Avem nevoie de screening şi depistare precoce, este nevoie de medici oncologi suficienţi în raport cu numărul de persoane diagnosticate sau aflate în tratament oncologic. Şi bineînţeles, să nu uităm de importanţa tumor board-ului, care este esenţial în managementul eficient al cancerului", a subliniat prof. Cătălina Poiană.
"Oncologia astăzi înseamnă şi o abordare multidisciplinară în funcţie de specificul fiecărui diagnostic oncologic. Medicii oncologi trebuie sprijiniţi, nu trebuie să ajungă la suprasolicitare şi burnout", a mai spus preşedintele CMMB.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului a fost organizată pentru prima dată la nivel mondial în anul 2006 şi de atunci este marcată, în fiecare an, pe 4 februarie.
Sâmbătă seară, peste 40 de obiective importante din Bucureşti, din şapte oraşe şi o comună din România au fost luminate în portocaliu, pentru a marca această zi mondială de lupta împotriva cancerului.