Comisia Europeană a lansat 4 noi iniţiative în cadrul planului european de combatere a cancerului, ce vizează sprijinirea statelor membre ale UE în reducerea inegalităţilor de gen, educaţie şi venituri, în îmbunătăţirea screeningului şi a vaccinării împotriva HPV şi pentru a-i sprijini pe cei cu antecedente de cancer.
Cele patru iniţiative sunt realizarea unui registru privind inegalităţile în domeniul cancerului, o cerere de contribuţii referitoare la screeningul pentru cancer, o acţiune comună privind vaccinarea împotriva HPV şi reţeaua UE a tinerilor care au supravieţuit cancerului.
"Scopul nostru este ca toată lumea din Uniunea Europeană să beneficieze de tratamentul pentru cancer de care are nevoie. Ştim că această luptă a suferit un regres din cauza pandemiei şi că este posibil să avem în prezent un număr estimativ de un milion de cazuri nediagnosticate", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat al instituţiei.
"Cancerul este un subiect care ne priveşte personal pe toţi. De aceea vom depune eforturi pentru prevenire, pentru diagnosticarea timpurie şi pentru accesul egal la îngrijiri ca să putem câştiga această luptă", a completat oficialul.
Registrul privind inegalităţile în domeniul cancerului va identifica tendinţele şi disparităţile dintre statele membre şi dintre regiuni şi va contribui la evidenţierea inegalităţilor pe bază de gen, de nivel de educaţie şi de venituri, precum şi a disparităţilor dintre zonele urbane şi cele rurale în ceea ce priveşte prevenirea cancerului şi îngrijirile pentru această boală.
Registrul va oferi îndrumare cu privire la investiţiile şi intervenţiile de la nivelul UE, naţional şi regional.
Cererea de contribuţii referitoare la screeningul pentru cancer va fi utilizată pentru actualizarea unei recomandării din 2003 a Consiliului UE şi face parte din obiectivul planului de combatere a cancerului de a se asigura că 90% din populaţia UE care ar trebui să beneficieze de screening pentru cancerul de sân, de col uterin şi colorectal are acces la acesta până în 2025.
Acţiunea comună privind vaccinarea împotriva HPV va sprijini statele membre în sporirea gradului de înţelegere şi de sensibilizare a publicului cu privire la HPV şi în promovarea vaccinării.
Astfel, acţiunea va contribui la realizarea unui obiectiv al planului de combatere a cancerului, de eliminare a cancerului de col uterin prin vaccinarea împotriva HPV a cel puţin 90% din populaţia ţintă de fete din UE şi creşterea semnificativă a ratei de vaccinare a băieţilor până în 2030.
Reţeaua UE a tinerilor care au supravieţuit cancerului va consolida monitorizarea pe termen lung a planurilor de îngrijire în domeniul cancerului la nivel naţional şi regional.
De asemenea, reţeaua îi va pune totodată în legătură pe tinerii cu antecedente de cancer şi pe familiile lor cu persoanele care asigură servicii formale şi informale de îngrijire.