Conf. dr. Cristina Tiu participă la evenimentul Neuropatii360: "Sistemul nervos periferic păstrează o aură de mister”

Conf. dr. Cristina Tiu participă la evenimentul Neuropatii360: "Sistemul nervos periferic păstrează o aură de mister”

Neuropatia periferică se referă la numeroasele afecţiuni care implică leziuni ale sistemului nervos periferic, reţeaua vastă de comunicaţii care trimite semnale între sistemul nervos central  şi toate celelalte părţi ale corpului. Estimările Institutului Naţional de Sănătate din SUA arată că peste 20 de milioane de persoane au o formă de neuropatie periferică, dar această cifră poate fi semnificativ mai mare, fiindcă nu toţi oamenii cu simptome de neuropatie sunt testaţi pentru această boală, iar testele nu caută în prezent toate formele de neuropatie.

Neuropatia este adesea diagnosticată greşit din cauza gamei sale complexe de simptome. Evenimentul Neuropatii360, ce va avea loc online pe 8 decembrie, de la ora 16.00,  va pune la dispoziţia profesioniştilor în sănătate cele mai noi informaţii ştiinţifice privind diagnosticul, managementul şi tratamentul neuropatiilor.

Manifestarea Neuropatii360, organizată de Societatea de Neurologie din România, având drept parteneri: Societatea de Neuropatie Diabetică – Neurodiab şi Asociaţia Societatea de Neurofiziologie Electrodiagnostică din România ASNER şi sponsor Worwag, va aduce la aceeaşi masă 7 speakeri din domeniul neurologiei şi diabetologiei din România: conf. univ. dr. Cristina Tiu, preşedintele Societăţii de Neurologie din România, dr. Tudor Lupescu, preşedintele ASNER, şeful departamentului de Neurologie a spitalului ,,Agrippa Ionescu” din Bucureşti, dr. Amalia Ene, conf. dr. Cristina Panea, dr. Nicolae Grecu, prof. dr. Gabriela Radulian şi dr. Adina Roceanu, cercetător ştiinţific principal grd II.

,,Ultimii ani au îndreptat atenţia neurologilor cu precădere către afecţiunile sistemului nervos central, pentru care, minţile iscoditoare ale cercetătorilor au reuşit să descopere noi metode de diagnostic sau tratament. Departe de a fi o Cenuşăreasă, sistemul nervos periferic păstrează o aură de mister, pe care, vă invităm să o descoperiţi! Inaugurăm sub egida SNR, o suită de manifestări ştiinţifice dedicate neuropatiilor, intitulată Neuropatii360. De ce 360?  Rămâne să descoperim împreună!”, a declarat conf. univ dr. Cristina Tiu, pentru 360medical.ro.

Evenimentul este cu acces limitat pe platforma ZOOM, în baza înregistrării prealabile la eveniment a profesioniştilor din sănătate interesaţi de subiectul neuropatiilor în general, şi al neuropatiei diabetice în special.

Una din temele abordate va fi legată de evaluarea neuropatiei de fibre subţiri, pe care o va susţine dr. Tudor Lupescu, preşedintele ASNER. O alta se referă la afectarea sistemului nervos periferic asociată infecţiei SARS-CoV-2. Se vor mai aborda şi alte subiecte legate de neuropatiile cronice la vârstnici, despre variantele cu semnificaţie necunoscută în polineuropatii cu determinism genetic sau afectarea vestibulară în neuropatiile periferice. De asemenea, se vor prezenta actualităţile în diagnosticul şi tratamentul neuropatiei diabetice.

Potrivit Institutului de Sănătate Publică din Marea Britanie, se estimează că aproape 1 din 10 englezi cu vârsta de 55 de ani sau peste sunt afectaţi de neuropatie periferică.

Simptomele pot varia de la uşoare la invalidante şi rareori pun viaţa în pericol. Simptomele depind de tipul de fibre nervoase afectate şi de tipul şi severitatea leziunii. Simptomele se pot dezvolta în zile, săptămâni sau ani. În unele cazuri, simptomele se ameliorează de la sine şi este posibil să nu necesite îngrijire avansată. Unele forme de neuropatie implică afectarea unui singur nerv (mononeuropatie), altele afectează doi sau mai mulţi nervi în zone diferite (mononeuropatie multiplă). Atunci când majoritatea nervilor este afectată se vorbeşte de polineuropatie.

viewscnt