Anemia este frecventă la pacienţii cu Boală cronică de Rinichi ( BCR). Apare încă din stadiile precoce şi devine din ce în ce mai severă pe măsură ce funcţia rinichilor se degradează. ,,În stadiile avansate de boală, înainte de iniţierea dializei sau de efectuarea transplantului de rinichi, circa 95% dintre bolnavii cu boală cronică de rinichi au anemie”, a precizat în cadrul dezbaterii online ,,Nephro 360” conf. dr. Liliana Gârneaţă, medic primar nefrologie, Şeful secţiei Nefrologie Spitalul Clinic de Nefrologie „Carol Davila”, cadru didactic la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Anemia este definită conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de niveluri ale hemoglobinei de sub 12 grame la decilitru pentru femei şi respectiv sub 14 grame la decilitru pentru bărbaţi.
,,Marea majoritate a bolnavilor care efectuează tratament de substituţie a funcţiilor renale, în principiu tratamentul prin dializă, au anemie. Anemia asociază o serie de simptome şi de semne generale: senzaţie de oboseală la eforturi medii sau la eforturi mici, dificultate în respiraţie, paloarea tegumentelor, palpitaţii, elemente care nu sunt neapărat specifice bolii cronice de rinichi. Foarte important însă, anemia accentuează afectarea cardiovasculară şi afectarea cerebro-vasculară din boala cronică de rinichi şi influenţează decisiv prognosticul vital. Dar influenţează decisiv şi calitatea vieţii pacienţilor, ceea ce nu este puţin lucru”, a atras atenţia conf. dr. Liliana Gârneaţă.
Medicul nefrolog a explicat în cadrul evenimentului de ce apare anemia la aceşti bolnavi cu BCR.
,,În afara funcţiei general cunoscute a rinichilor, aceea de excreţie a substanţelor toxice, aceste organe intervin în reglarea multor echilibre ale organismului, inclusiv în oxigenarea ţesuturilor prin intermediul numărului globulelor roşii sau hematiilor. Astfel, când oxigenarea este deficitară, aşa cum se întâmplă în situaţia de anemie, acest fenomen este sesizat de un senzor existent în rinichi care stimulează eliberarea unui hormon numit eritropoietină. Plecat din rinichi, acest hormon stimulează formarea globulelor roşii în măduva osoasă, corectând astfel anemia. La bolnavii cu boală cronică de rinichi funcţia rinichilor fiind deficitară, este deficitară şi secreţia de eritropoietină, şi astfel se instalează anemia”, a spus specialista.
Din anii 80 au apărut mai multe preparate de sinteză, pornind de la hormonul secretat de rinichi, eritropoietine sau e-poietine care permit tratarea anemiei renale. Deficitul de eritropoietină nu este însă singurul mecanism care explică anemia din boala cronică de rinichi.
,,Practic, anemia renală este anemia cu cel mai complex mecanism de apariţie. De importanţă crucială este echilbrul fierului în organism pentru că sinteza hemoglobinei şi formarea globulelor roşii necesită nu doar stimulul de eritropoietină, necesită şi o serie de proteine, necesită şi o serie de vitamine şi mai ales necesită fier”, a ţinut să precizeze nefrologul.
Medicul a subliniat că înainte de a iniţia tratamentul cu e-poietine la un bolnav cu boală cronică de rinichi, este necesară evaluarea echilibrului fierului şi corectarea acestuia dacă este nevoie. Însă, nu orice bolnav cu boală cronică de rinichi care are anemie are neapărat anemie de cauză renală.
,,Aceşti bolnavi pot asocia anemie de alte cauze cum sunt sângerările din diverse surse, cum sunt bolile hematologice care asociază anemie. Aşadar în faţa unui bolnav cu boală cronică de rinichi şi anemie, prima etapă de abordare medicală trebuie să excludă alte cauze de anemie. Urmează în a doua etapă evaluarea echilibrului fierului şi dacă este cazul corectarea acestuia. Abia după aceste două etape discutăm despre administrarea preparatelor de e-poietină”, a afirmat Conf. dr. Liliana Gârneaţă.
La ora actuală sunt disponibile pe piaţa românească mai multe preparate de eritropoietine. Ele sunt incluse în Programul Ministerului Sănătăţii de profilaxie în boala cronică de rinichi şi sunt accesibile bolnavilor cu boală cronică de rinichi care nu fac încă tratament prin dializă, în mod gratuit, pe baza reţetelor eliberate de medici cu specialitate de nefrologie.
Pentru bolnavii dializaţi, hemodializaţi sau dializaţi peritoneal şi pentru cei care sunt transplantaţi atunci când este cazul, aceste medicamente fac parte din pachetul legat de programul de tratament de substituţie a funcţiilor rinichilor, şi pacienţii primesc de asemenea gratuit aceste medicamente.
Potrivit medicului, anemia în boala cronică de rinichi trebuie tratată, fiindcă are un impact negativ semnificativ asupra calităţii vieţii, asupra comorbidităţilor cardiovasculare, cerebrovasculare şi asupra prognosticului vital al pacienţilor. În ceea ce priveşte nivelurile hemoglobinei la bolnavii cu boală cronică de rinichi sunt recomandate niveluri între 10,5 şi 12 grame la decilitru.
Vezi şi:
Conf. dr. Cristina Căpuşă, nefrolog: Rinichiul, victima medicamentelor luate din proprie iniţiativă
Dr. Eugenia Bratu: INSP are două proiecte în derulare care vizează Boala cronică de rinichi