Traseul pacientului diagnosticat cu cancer trebuie să fie unul cât mai scurt până la iniţierea tratamentului specific, a declarat conf. univ. dr. Michael Schenker, medic oncolog, în cadrul emisiunii 360medical.ro.
Tema emisiunii a fost planul naţional de combatere a cancerului, lansat în acest an de către Administraţia Prezidenţială.
"Avem, din păcate, un număr foarte mare de pacienţi care ni se adresează în stadii foarte avansate de boală, inclusiv în tipuri de cancer care pot fi depistate precoce, prin programe de screening la nivel naţional", a subliniat dr. Schenker.
Grupul de lucru care a elaborat Planul Naţional de Combatere a Cancerului a stabilit că obiectivul principal al acestuia este realizarea unui traseu bine stabilit şi standardizat al pacientului între diversele paliere de îngrijiri, pentru o abordare multidisciplinară şi integrată a cancerului.
De asemenea, planul prevede realizarea unui traseu standardizat pentru pacient, elaborat de Ministerul Sănătăţii, în termen de 90 zile de la aprobarea Planului Naţional de Combatere a Cancerului şi introducerea unui termen de 60 zile de la suspiciune până la iniţierea tratamentului (perioadă în care se va face bilanţul pacientului, adică stadializare şi evaluare status biologic).
"Traseul pacientului diagnosticat cu cancer trebuie să fie unul cât mai scurt până la iniţierea unui tratament specific. Degeaba diagnosticăm rapid dacă nu avem mijloacele necesare pentru tratamentul specific", a explicat conf. univ. dr. Michael Schenker.
Medicii din România îşi doresc şi creşterea numărului de studii clinice derulate în ţara noastră, care ar oferi pacienţilor acces la anumite tratamente inovative încă din faza de testare.
"Din păcate, procentul de studii clinice la care ţara noastră a participat în domeniul oncologiei este undeva la 5-10% din numărul celor din Germania, Franţa sau Spania", a menţionat dr. Schenker.
"La studiile clinice la care am participat în ultimii 7-8 ani de zile, un număr impresionant de pacienţi - 150-200 - au participat la astfel de programe şi sunt astăzi în viaţă, cu boală oncologică controlată", a completat medicul.
Conf. univ. dr. Michael Schenker este implicat într-un centru de îngrijire a pacienţilor oncologici la Craiova.
"Atunci când investeşti tu, ca medic, într-un astfel de centru şi nu ai niciun altfel de suport, nu poţi să construieşti decât de la etapă la etapă, de la un centru mic până la unul care încearcă să integreze cât mai multe dintre serviciile necesare pacientului oncologic", a spus dr. Schenker.
"Am inaugurat recent un nou spital care are 8.000 de metri pătraţi, cu 100 de paturi de oncologie medicală, două acceleratoare liniare, două buncăre. Este un centru oncologic care are deja o adresabilitate regională, sunt pacienţi din judeţele limitrofe Doljului care ni se adresează nu doar pentru radioterapie, ci şi pentru serviciile de oncologie medicală", a mai spus medicul.
Puteţi urmări înregistrarea emisiunii pe canalul de Youtube al 360medical.ro: