Consumul de alcool este o problemă majoră în Statele Unite ale Americii, iar pandemia de COVID-19 a înrăutăţit situaţia. „Problema s-a agravat probabil în timpul pandemiei şi trebuie să încercăm să facem mai mult pentru a ne asigura că oamenii pot primi ajutorul de care au nevoie pentru a face faţă tulburărilor legate de consumul de alcool”, a declarat dr. Laura Bierut, profesor de psihiatrie la Universitatea Washington din St. Louis.
Din cauza consumului de alcool s-au pierdut peste 232 de milioane de zile de lucru pe an în Statele Unite înainte de pandemie, iar situaţia s-a înrăutăţit având în vedere că mai mulţi oameni au lucrat de acasă pe perioada pandemiei, arată un nou studiu.
„Tulburarea legată de consumul de alcool este o problemă majoră în Statele Unite şi o problemă majoră în multe locuri de muncă, contribuind la un număr semnificativ de zile de lucru ratate”, a spus Dr. Laura Bierut, profesor de psihiatrie la Universitatea Washington din St. Louis, cercetătorul principal al studiului.
Pentru noul studiu, echipa sa a analizat date de la peste 110.000 de adulţi din SUA care aveau locuri de muncă cu normă întreagă. Ei au participat la un sondaj naţional privind consumul de droguri şi sănătatea din 2015 până în 2019.
Puţin peste 9% - adică 11 milioane de lucrători cu normă întreagă la nivel naţional - au îndeplinit criteriile pentru tulburarea de consum de alcool, definite ca incapacitatea de a opri sau controla consumul de alcool, în ciuda prejudiciului adus vieţii sociale, vieţii profesionale sau sănătăţii.
Deşi persoanele cu tulburare de consum de alcool au reprezentat aproximativ 9,3% dintre participanţii la studiu, aceştia au reprezentat 14,1% din totalul absenţelor la locul de muncă.
Persoanele cu tulburare severă de consum de alcool au raportat că lipsesc 32 de zile de la muncă în fiecare an din cauza unei boli, răni comparativ cu persoanele cu tulburare uşoară de consum de alcool care lipsesc aproape 18 zile, respectiv 13 zile în cazul celor fără această tulburare.
Consumul de alcool a fost mai frecvent în rândul bărbaţilor, tinerilor, albilor şi hispanicilor şi celor cu venituri mai mici.
„Am ales în mod special să ne oprim analiza datelor cu un an înainte de începerea pandemiei, astfel încât să putem fi mai încrezători în constatările noastre”, a spus dr. Ian Parsley, medic psihiatriu la Universitatea Washington din St. Louis.
Având în vedere că în timpul pandemiei mai mulţi oameni au lucrat acasă, datele ar putea fi mult schimbate.
„Cantitatea de alcool consumată de când oamenii lucrează mai mult de acasă a crescut mult şi nu este ceva care se va rezolva de la sine, chiar dacă ieşim încet din această pandemie”, a spus Parsley.
În ceea ce priveşte România, aceasta înregistrează scoruri peste media europeană la debutul precoce, de la vârste mici (13 ani sau mai devreme) privind consumul de substanţe (tutun, alcool, droguri). Ţara noastră depăşeşte media la consumul general de alcool (82% din elevii români faţă de media de 79%), dar şi la capitolul elevi care au recunoscut că s-au intoxicat cu alcool (7% faţă de 6.7%).