Declinul cognitiv este un fenomen obişnuit care apare după COVID-19. Noile descoperiri ştiinţifice oferă informaţii despre traiectoria dinamică pe termen lung a schimbărilor cognitive care apar post COVID-19. Ceea ce-i alarmează însă pe oamenii de ştiinţă este că infecţia cu SARS-COV-2 creşte ratele globale de demenţă.
„Am descoperit că boala COVID-19, în special forma severă, a fost asociată cu un risc crescut de afectare cognitivă post-infecţie şi cu o viteză mai rapidă a declinului cognitiv longitudinal”, a declarat prof.dr. Yan-Jiang Wang, directorul Departamentului de Neurologie şi al Centrului de Neuroscience de la Spitalul Daping, Chongqing din China.
Ceea ce este „cel mai îngrijorător”, a spus Wang, este că boala COVID-19 ar „creşte semnificativ povara demenţei la nivel mondial în era post-COVID-19”. Descoperirile se bazează pe urmărirea a 1438 de supravieţuitori COVID-19 (48% bărbaţi; vârsta medie, 69 de ani), inclusiv 260 cu o formă gravă.
Înainte de a fi infectaţi cu SARS-COV-2, niciunul dintre participanţii la studiu nu avea tulburări cognitive; o tulburare neurologică concomitentă sau istoric familial de demenţă.
La 12 luni după externare, 12,5% dintre supravieţuitorii COVID-19 au dezvoltat tulburări cognitive, definite printr-un interviu telefonic cu scorul cognitiv-40 (TICS-40) de 20 sau mai mic.
La 6 luni, 10% dintre cei cu formă severă de COVID-19 aveau demenţă, iar la 12 luni 15% aveau demenţă. La 6 şi 12 luni, aproximativ 26% dintre pacienţii care au supravieţuit COVID-19 sever au avut deficienţă cognitivă uşoară (MCI).
Incidenţa demenţei şi a MCI a fost semnificativ mai mare în aceste cazuri severe de COVID decât în cazurile uşoare. În analiza ajustată, forma severă de COVID-19 a fost asociată cu un risc mai mare de declin cognitiv cu debut precoce.
Complicaţiile cognitive sunt frecvente în faza acută a COVID-19. Cu toate acestea, consecinţele pe termen lung ale COVID-19 asupra cogniţiei rămân neclare. Potrivit Medscape Medical News, acest studiu adaugă informaţii noi despre supravieţuitorii de COVID-19. Cercetătorii au remarcat că 21% dintre persoanele cu COVID-19 sever au avut un declin cognitiv progresiv, ceea ce sugerează boala poate provoca leziuni de lungă durată a cogniţiei.
„Aceste constatări sugerează că pandemia poate contribui în mod substanţial la povara mondială a demenţei în viitor. Deoarece supravieţuitorii COVID-19 sunt expuşi unui risc mare de a dezvolta deficienţe cognitive pe termen lung, ar trebui luate măsuri pentru a proteja creierul în stadiul acut al infecţiei şi pentru a preveni declinul cognitiv după externarea din spital”, a mai spus Wang, potrivit siteului Medicinenet.com.
Anul trecut prof. dr. Thomas Wisniewski de la Facultatea de Medicină Grossman din New York University atrăgea atenţia că boala COVID-19 ar putea fi un factor predispozant la accelerarea patologiei Alzheimer.
,,COVID-19 accelerează biomarkerii Alzheimer şi, dacă aveţi Alzheimer preexistent sau demenţe asociate, este mult mai probabil să aveţi complicaţii neurologice şi boli mai severe”, a spus prof. dr. Thomas Wisniewski.