Covid-19 poate cauza în unele cazuri manifestări neurologice

Covid-19 poate cauza în unele cazuri manifestări neurologice

Pacienţii care au Covid-19 prezintă de obicei febră, respiraţie dificilă şi tuse. Totuşi, la un număr de pacienţi au fost semnalate şi manifestări neurologice.

În numărul din aprilie al revistei Radiology este prezentat pe larg cazul unei femei care a lucrat într-o companie aeriană şi care a ajuns la Henry Ford Health System din Detroit cu tuse, febră şi confuzie mentală apărute în primele trei zile, după ce a fost infectată cu noul coronavirus. Un test nazal a arătat că avea COVID-19 şi în timp ce medicii au încercat să afle cauza „stării mentale alterate”, scanările creierului au relevat o encefalopatie a creierului.

Diagnosticul medicilor: encefalopatie hemoragică necrozantă acută asociată COVID-19, o encefalopatie rară care a fost asociată cu alte infecţii virale.

,,Creierul poate fi deteriorat de infecţia virală ori de câte ori sistemul imunitar al pacientului reacţionează excesiv la virus. Această hiperactivitate a sistemului imunitar declanşează o furtună de citokine. În cazul femeii din Detroit, se pare că a avut loc o furtună de citokine intracraniană. Encefalopatia hemoragică necrozantă acută asociată COVID-19 este o afecţiune relativ rară la adulţi şi cu potenţial mortal”, a precizat, dr. Brent Griffith, medic radiolog la Henry Ford, potrivit Medicine.Net.com.

Elissa Fory, medicul neurolog al spitalului Henry Ford, a declarat că femeia rămâne în stare critică în spital, spunând că ,,nu există un tratament specific. În prezent majoritatea experţilor sunt de acord că medicamentele menite să suprime răspunsul imunitar ar putea provoca mai mult rău decât bine, astfel încât îngrijirea de susţinere pentru aceşti pacienţi este singurul tratament cunoscut", a precizat medicul neurolog.

Medicii americani atrag atenţia că acest caz al femeii din Detroit nu este unic. ,,Există o minoritate considerabilă de pacienţi cu COVID-19 care se prezintă la spitale cu confuzie, convulsii şi alte semne de deficienţă cerebrală”, relatează cercetătorii.

La începutul lunii martie, un bărbat în vârstă de 74 de ani a fost adus la camera de urgenţă a spitalului de către membrii familiei. El nu putea să vorbească, iar braţele şi picioarele se prăbuşeau, părea a avea o convulsie. Bărbatul, care suferea şi de boala Parkinson, dar şi de o afecţiune pulmonară cronică, a fost testat pentru COVID-19 şi era pozitiv. Conform revistei Times, numeroase alte cazuri de pacienţi cu COVID-19 care prezintă simptome neurologice - crize, confuzie şi semne de encefalită - au fost raportate în Italia şi în alte ţări.

Dr. Alessandro Padovani, de la Universitatea din Brescia din Italia, a deschis o unitate specială NeuroCovid pentru îngrijirea acestor tipuri de pacienţi.

,,Nu există ventilator pentru creier. Dacă în cazul plămânilor putem pune pacientul pe un ventilator şi sperăm la recuperare, nu avem acel lux în cazul creierului", a precizat dr. Sherry H-Y. Chou, neurolog la Universitatea din Pittsburgh School of Medicine.

Ce se întâmplă la nivelul organelor, cum rezistă plămânii, inima, ficatul, intestinul sau rinichii în faţa SARS-CoV-2, de ce ne omoară acest coronavirus explică într-un material video As. Univ. Dr. Vlad Negulescu, farmacolog. Mai puteţi urmări explicaţiile farmacologului clinician despre mecanismele pe care le declanşează SARS-COV2 atunci când pătrunde în organism.

Covid-19 poate avea consecinţe fatale în cazul persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare subiacente şi poate provoca leziuni cardiace chiar şi la pacienţii fără afecţiuni cardiace subiacente.

EXCLUSIV- Vlad Negulescu: ,,Situaţii disperate necesită măsuri disperate.

viewscnt