Creştere semnificativă a numărului de bolnavi de cancer în stadii avansate

Creştere semnificativă a numărului de bolnavi de cancer în stadii avansate

Pandemia de COVID-19 a dus la o scădere a prezentărilor la medic, cel puţin în primele valuri, când bolnavii se temeau să nu se infecteze cu SARS-COV-2 şi amânau consultaţiile şi examinările medicale. Medicii spun că numărul investigaţiilor medicale de rutină, cum ar fi mamografiile şi colonoscopiile, în prima perioadă a pandemiei de COVID-19  a scăzut, iar acest lucru pare să fi dus la o creştere a numărului de bolnavi de cancer diagnosticaţi în stadii avansate.

Studiile anterioare au sugerat că screeningurile pentru cancer au scăzut cu peste 80% în timpul pandemiei de COVID-19, dar cercetările publicate recent în JAMA Network Open analizează mai atent modul în care această scădere a afectat diagnosticele şi stadializarea cancerului. Cea mai recentă cercetare, efectuată la Moores Cancer Center, de la Universitatea din California San Diego Health a comparat diagnosticele de cancer de sân şi colorectal în stadiu incipient şi tardiv înainte şi după primul an al pandemiei.

„Depistarea precoce a cancerului este crucială, în special în cancerele colorectale şi de sân, unde multe tipuri de cancer în stadiu incipient pot fi tratate şi vindecate”, a precizat dr. Kathryn Ann Gold autor principal al studiului, profesor de medicină la UC San Diego School of Medicine.

Studiul a analizat 55 de bărbaţi şi 467 de femei care s-au prezentat la Moores Cancer Center după un diagnostic de cancer sau pentru o a doua opinie în 2019 şi 2020. Stadializarea cancerului colorectal şi mamar a fost apoi comparată pentru cei doi ani.

Pentru cancerul de sân, numărul total de noi diagnostice pentru 2019 şi 2020 a rămas similar, cu toate acestea, stadializarea acelor tipuri de cancer a relevat diferenţe semnificative. Pacienţii care prezentau boala în stadiul 1 au reprezentat 63,9% din diagnosticele de cancer în 2019, dar în 2020 acest număr a scăzut la 51,3%.

În ceea ce priveşte, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu boală în stadiul 4 a crescut de la 1,9% în 2019 la 6,2% în 2020. Experţii au remarcat că această tendinţă a fost similară în diagnosticele de cancer colorectal, dar nu la o scară la fel de mare ca şi cancerul de sân.

„Există o îngrijorare tot mai mare cu privire la efectul pandemiei de COVID-19 asupra mortalităţii prin cancer, deoarece dovezile sugerează că numărul de pacienţi care se prezintă în stadii tardive, incurabile este în creştere”, au avertizat medicii.

Autorii studiului au continuat să încurajeze persoanele să se consulte cu medicii lor cu privire la reluarea controalelor de rutină a sănătăţii, în special mamografiile şi colonoscopiile, deoarece pot detecta bolile în stadiile lor incipiente.

„Pacienţii care au amânat îngrijirea preventivă în timpul pandemiei ar trebui încurajaţi să reia tratamentul cât mai curând posibil”, au spus medicii, potrivit siteului healthimaging.com.

În România , majoritatea cazurilor de cancer bronhopulmonar sunt descoperite în stadiile 3 şi 4.

,,Diagnosticul e stabilit de cele mai multe ori foarte târziu. O astfel de problemă nu poate fi rezolvată decât prin programe de screening, cu program de depistare precoce ţintite în anumite populaţii în anumite arii geografice ci incidenţă mai mare. Poate fi construită o strategie. Dacă program de screening nu vom putea face unul rapid pentru această localizare, măcar programe de depistare precoce pot fi puse în practică şi implementate mai uşor”, a mărturisit conf. dr. Michael Schenker, la Fighting Cancer 360, un eveniment online din seria conferinţelor 360 APT, Acces, politici şi terapii, la care au participat 13 speakeri care au vorbit despre Programul Naţional de Combatere a Cancerului, dar şi despre diferite tipuri de cancere şi problemele cu care se confruntă pacienţii oncologici din România.

viewscnt